Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše patří mezi méně známé druhy ovoce, které se vyplatí pěstovat na zahradě. Jsou velmi chutné, šťavnaté a sladké. Skvěle chutnají nejen čerstvé, ale můžeme je také zavařovat, mrazit nebo sušit. Připravují se z nich marmelády a povidlí.
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití, ale jakmile dobře zakoření, rostou jejich kořeny do značné hloubky a najdou si vláhu. Tato dřevina působí i velmi dekorativně, má krásnou kompaktní korunu a na podzim se její listy pěkně zbarví.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Moruše, plody morušovníku, jsou jedlé a velmi chutné ovoce. V syrovém stavu jsou silným antioxidantem, naše zdraví podporují v mnoha úrovních, např. při cukrovce a nemocích srdce. Hodí se k sušení, na výrobu džemů, marmelád, do koláčů a kaší. Dnes je moruše považována za superpotravinu.
Péče o moruši
Možná nám zjara bude připadat, že stromek uschl, ale je to proto, že se po zimě vždy probouzí velmi pozdě. Výhodou je, že obvykle není potřeba žádné prořezávání, zvlášť pokud jsme stromu poskytli dostatek prostoru - pouze, je-li třeba, u mladších stromků upravíme korunu nebo občas odstraníme poškozenou větev, ale jinak moruši necháme růst, jak chce sama.
Jak sklízet moruši
Plody moruše dozrávají koncem června a během července. Výhodou je, že dozrávají postupně, což znamená, že je můžeme sklízet delší dobu. Plody připomínají chutí i tvarem ostružiny nebo maliny. Pěstují se obvykle tmavé (černé) nebo světlé (bílé) odrůdy. Černé plody jsou chuťově výraznější. Pokud máme menší strom, sklízíme plody probírkou. Je-li náš strom větší, vyplatí se natáhnout kolem stromu plachtu a hraběmi zatřepat větvemi. Plody, které jsou zralé, opadají a my je pouze sesypeme, přebereme a zpracujeme. I sklizeň setřásáním provádíme opakovaně, podle toho, jak ovoce dozrává.
Jak zpracovat moruši
Kromě toho, že jsou výborné syrové, vaříme z nich marmelády a povidlí. Můžeme je mrazit, zavařovat (i ve vlastní šťávě) a sušit, snadno se suší v domácí elektrické sušičce. Sušené jsou dobrým sladidlem. Moruše jsou vhodné do koláčů a buchet, přidáváme je do pohárů a ovocných salátů, které příjemně osladí. Zpracujeme je do smoothie a na přípravu sirupů (často v kombinaci s dalším ovocem výraznější chuti např. s rybízem).
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 5 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 5 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 6 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 9 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 19 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Tuniské slané koblížky fricassé plněné tuňákem, vajíčkem a zeleninou si zamilujete na první ochutnání
Těchto pět znamení nepouštějte ke grilu: Berani umí jen poučovat, Lvi se nesoustředí a snadno spálí všechno maso
7 nejlepších třešňových koláčů a bublanin. Osvědčené recepty, podle kterých je snadno upečeme
Komentáře