Retro okénko: Vzpomínáte si ještě na mlíčňáky a mléčné koktejly?
21. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Letmé útržky z dětství některých z nás vyvolávají vzpomínky na mléčné bary. Chodívalo se tam na koktejly, nejlepší bývaly ty jahodové. Jenže v propadlišti dějin zmizely nejenom mlíčňáky, jak se těmto občerstvením také říkalo, ale s nimi i mléčné koktejly. Odkud se vlastně vzaly?
Mléčná přitažlivost
Faktem je, že mléčné nápoje jsou tady s námi už od té doby, co lidé zkrotili krávu. Jenže v dávné, mléčnokoktejlové prehistorii byl problém s chlazením mléka jako takového. Do vynálezu průmyslového chlazení se lidé museli spolehnout pouze na led, který čerstvost mléka příliš dlouho neudržel. Většina mléčných nápojů se tak v minulosti podávala vařená, nebo kysaná. K tepelné úpravě mléka byl dobrý důvod, a sice nedostatečné hygienické podmínky života v dávných dobách, s nimiž souvisela hrozba bakterií typu salmonela, e.coli a podobně.
Mohlo by vás zajímat
Pan Koktejl
Termín koktejl byl poprvé použitý v Anglii v roce 1885, a to pro směs whisky a vaječného koňaku. Začátek 20. století přinesl mléčný koktejl, jak ho známe dnes, tedy nápoj vyrobený z mléka, zmrzliny, čokolády, jahod nebo ochuceného sirupu. Jak už to tak v té době bývalo zvykem, koktejl se zrodil v jistém malém obchodě, kde chtěl jeho manažer vymyslet „něco“ pro zlepšení prodeje čokoládového sladu. Vzal mléko, přidal do něj sladový prášek a všechno pořádně rozmíchal. Tak nějak se zrodil moderní koktejl.
Mohlo by vás zajímat
Zpočátku se mléčné koktejly vyráběly v šejkrech, což bylo poměrně fyzicky a samozřejmě i časové náročné. S vynálezem elektrického mixéru v roce 1922 a jeho rozšířením se tyhle nápoje samozřejmě staly ještě populárnějšími. K dokonalosti je dotáhl americký restauratér Ivan "Pop" Coulson, který podle dochovaných záznamů do mléčných koktejlů jako první začal přidávat vanilkovou zmrzlinu. Nejenom, že si milkshakes úspěšně razily cestu do rychlých občerstvení, ale současně je do menu zařazovala i většina restaurací. S koktejlem mimochodem souvisí jedna důležitá maličkost, a tou je slámka neboli brčko. Jejím autorem je jistý Joseph Friedman, který pochopil, že pít koktejl přímo ze sklenice není zrovna pohodlné.
Mléčné koktejly dnes
Sice z měst zmizely mléčné bary, ale mléčný koktejl si přeci jen stále můžete dopřát, a to zejména v některých typech rychlého občerstvení. Každopádně bude možná lepší si tuto sladkost připravit v domácích podmínkách, kde můžete použít poctivé suroviny. Jahodový koktejl přímo z čerstvých jahod je pochopitelně lepší než ten ze sirupu či jahod mražených. Doma si navíc koktejl můžete vyladit k vlastní chuti a potřebám. Smíchání všech surovin zvládne v pohodě i ruční mixér, jenom pozor na to, že musíte použít vysokou nádobu, aby vám tekutina nelétala po celé kuchyni.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Tarte Tatin: Slavný obrácený koláč vznikl omylem, dnes má i svůj vlastní oficiální fanclub
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Nejnovější recepty Více
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 1 hodinou
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 7 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 20 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno 19. 5. 2024 13:06
Přečtěte si Zobrazit více
Šlehaná feta je skvělý dip k čerstvé zelenině nebo ke krekrům. Snadno se připravuje a božsky chutná
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Historie vanilky: Od indiánů přes alžbětinský dvůr až do kuchyně amerického prezidenta