Italské pesto počesku: Vyzkoušejte koprové, libečkové nebo mrkvové
12. 4. 2021 Vaření
Pesto není ani omáčka, ani dip - ale něco mezi tím. Rozmixované a správně ochucené bylinky s trochou oleje a dalšími přísadami tvoří dohromady jedinečný koktejl, který pozvedne chuť nejen těstovin, ale také polévek a jiných pokrmů. Zkuste si udělat pesto hezky počesku. Prozradíme vám, jak na to, i kam je pak použít.
Italská klasika
Za „místo narození“ bylinkové pasty, tedy originálního italského pesta, se považuje oblast Ligurie v severní Itálii. Celým názvem se pak tato „omáčka“ jmenuje pesto alla genovese podle italského města Janov (Genova). Slovo pesto je odvozeno z italského „pestare“, což znamená rozmačkat, rozdrtit nebo roztlouct. Dříve se totiž při přípravě pesta drtila v hmoždíři bazalka s piniovými oříšky, olivovým olejem, solí, parmazánem a česnekem. Dnes hmoždíř nepotřebujete, stačí vám jakýkoliv mixér. A obejdete se i bez bazalky a bez piniových oříšků.
Mohlo by vás zajímat
Kupované, nebo domácí?
Bazalkové pesto koupíte běžně. Dalším snadno dostupným druhem je pesto rosso ze sušených rajčat. Dále můžete v obchodech pořídit pesto z oranžových nebo zelených rajčat či z rukoly. Ovšem tyto druhy jsou taky poměrně drahé. Nabízíme vám proto lepší variantu. Naučte se dělat pesto doma! Bude to levnější, čerstvé a sami si rozhodnete, co do něj dáte.
Mohlo by vás zajímat
Jak na to?
Na základní verzi pesta alla genovese stačí otrhat čerstvé lístky bazalky a vložit je do mixéru spolu s olivovým olejem, solí, parmazánem, česnekem a piniovými oříšky. Hustotu pesta si určíte sami. Někdy se hodí víc tekuté, pak přidáte víc oleje, jindy potřebujete pesto hustší, tak musí převládat bylinky a oříšky. Ale zdaleka není potřeba zůstávat jen u bazalky. Začíná sezona bylinek a čerstvých natí, a tak by byla škoda nevyzkoušet jiné druhy. Vždy potřebujete jako základ olej, ale ten nemusí být jen olivový. Naopak, k českým bylinkám se bude hodit více slunečnicový.
Mohlo by vás zajímat
Totéž platí pro oříšky. Piniové lze nahradit vlašáky nebo slunečnicovými semínky. Zároveň tak můžete beze zbytku zužitkovat, co máte doma. Třeba mrkvovou nať. Tu stačí jen otrhat a zbavit tužších částí. Drobné lístky pak dobře vyperte ve studené vodě a nechte na papírové utěrce oschnout. Pak lístky rozmixujete se slunečnicovým olejem, slunečnicovými semínky, česnekem a solí. Podle chuti přidejte parmazán nebo jiný tvrdý zralý sýr. Nebo sýr vynechejte a máte veganskou verzi. Stejným způsobem si připravíte pesto z petrželových lístků (použijte sladkolistou petržel), z aromatického kopru, chuťově výrazného libečku, nebo dokonce pesto dýňové, na které najdete přesný postup zde. Pikantní ráz dodá jídlům rukolové pesto, naopak jemné je pesto ze špenátu či z mangoldu.
Kam s ním?
Orientujte se podle výchozí suroviny. Obecně se dá říci, že lze pesto použít do mnoha jídel. Například jako součást předkrmu na opečenou bagetu, hodí se ale také jako poslední „tečka“ při servírování zeleninových polévek. Využijete jej samozřejmě v mnoha těstovinových jídlech, ale klidně i na steaky. Petrželkové pesto se hodí na vařené brambory, do nádivek nebo do krémových zeleninových polévek (při dokončení), koriandrové sedne k pečeným rybám, rukolové dozdobí zeleninový salát, špenátové bude slušet grilovanému lososu stejně jako to koprové. Pesto z mrkvové natě zajímavě dokreslí mrkvovou polévku. Jak vidíte, možností je mnoho a hlavně záleží na tom, co vám chutná!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Kde se vzalo italské pesto? Zelená pochoutka reprezentovala to nejlepší z Janovské republiky
Italský sníh, merinque, má specifický způsob přípravy za použití cukrového rozvaru
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Byliny v kuchyni: Bazalka prospívá trávení. Jak ji vypěstovat doma za oknem?
Komentáře
25. 4. 2021 20:35