Jídla naruby a jak jste je ještě neochutnali: Znáte obrácený řízek nebo plněné rohlíky?
11. 5. 2021 Vaření
Znáte to - dokonalá věc někdy vznikne z omylu. Bylo tomu tak i v případě některých jídel, která se připravují jinak, než jsme zvyklí. Pojďte si s námi připomenout dobroty, na které musíte jít doslova opačným směrem!
Tarte tatin
Obrácený jablkový koláč je přesně to jídlo, které vzniklo omylem. Podle La tarte Tatin - Histoire et légendes za jeho současnou podobu mohou sestry Stéphanie a Caroline Tatinovy, které spolu v 80. letech 19. století provozovaly Hôtel Tatin. Právě tam zřejmě došlo k tomu, že Stéphanie, když byla jednou příliš unavená, zapomněla na pánvi s máslem a cukrem jablka moc dlouho, a ta zatím zkaramelizovala. Ve snaze to zachránit na ně dala těsto a upekla koláč obráceně. A voilà, fantastický moučník byl na světě!
Mohlo by vás zajímat
Příprava tohoto koláče není vůbec složitá, když víte, jak na karamel, což je základ receptu. Dál potřebujete jen jablka a křehké nebo listové těsto a trochu grifu při otáčení již upečeného moučníku. Na ten ovšem stačí po vychladnutí položit mělký talíř a otočit koláč spolu s ním. Tarte tatin můžete podávat dozdobený šlehačkou a třeba i s vanilkovou zmrzlinou. Ale famózní je i jen tak, jak je.
Obrácený řízek
Na klasický trojobal v posloupnosti mouka, vajíčko, strouhanka zapomeňte a postupujte přesně od konce. Vybrané maso na řízky naklepejte, osolte, obalte ve strouhance a až pak v rozšlehaných vejcích. Řízky ihned usmažte a buď je servírujte hned, nebo je můžete ještě dopéct v troubě na cibuli a slanině. Tahle verze dodá masu šťavnatost a ještě navíc získáte při pečení skvělou omáčku.
Mohlo by vás zajímat
Rohlíky plněné mletým masem
Jistě si vzpomenete, že když děláte sekanou nebo karbanátky, dáváte do směsi mletého masa navlhčené rohlíky. V tomto případě budete naopak dávat maso do rohlíků. Nejdřív je potřeba udělat slané kynuté těsto, to pak rozdělit na díly a ještě před upečením naplnit mletým masem. Takto vytvoříte skvělou svačinku na výlet nebo originální slaný předkrm či večeři.
A pokud jsou vám tři obrácená jídla málo, dejte si na závěr jeden obrácený drink. Dalgona coffee je jako kapučíno naruby; mléko má tenhle populární nápoj dole a nahoře kávovou pěnu.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Sametové Dalgona coffee: Káva „postavená na hlavu“ skvěle chutná, krásně vypadá a ještě odbourává stres!
Slano-sladké mámení: Jak na slaný karamel, aby se nespálil a nebyl plný hrudek?
Rakousko-uherské dědictví ze zlata: Jak zvládnout dokonalé řízky?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 7 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 8 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 14 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou
Přehled jídel, ve kterých počet hlavních surovin nepřesahuje 5
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc