Delikatesa první republiky: Upečte punčové kobližky podle Marie-Janků Sandtnerové
8. 7. 2021 Vaření
Koblihy i jiné sladké dobroty si dnes můžete bez potíží koupit v každé sámošce, ale domácí pečení je něco jiného. Jakmile se to v kuchyni rozvoní, každému se hned zlepší nálada. Zkuste si vyrobit zajímavé koblížky, které vlastně tak úplně koblížky nejsou…
Trochu jiné kobližky
Vzpomínáte si na slavnou pohádku O koblížkovi? Děda na něj dostal chuť, babička koblížek usmažila, dala ho na okno vychladnout, jenže ten rošťák kulatý utekl pryč. To se vám s naším receptem, ani s koblížkem podle něj udělaným nestane! Jednak není pohádkový, ale také vůbec není smažený. Slavná česká učitelka vaření a autorka mnoha kuchařských knih Marie-Janků Santnerová totiž ve své Knize rozpočtů a kuchařských předpisů z roku 1936 uvádí recept na punčové kobližky, které spíš připomínají malé dortíčky. Každopádně, jestli stejně jako my máte rádi staré dobré časy, pak vás jistě originální, téměř sto let starý recept nadchne. Pojďte si s námi upéct koblížky, které můžete směle servírovat i té nejváženější návštěvě!
Co budete potřebovat
Nejdříve si připravte suroviny. Na těsto budete potřebovat 14 dkg tlučeného cukru, 6 žloutků, 6 bílků, 1 lžíci likéru, 14 dkg krupičkové mouky, máslo a mouku na vymazání plechu, na upečený korpus pak 20 dkg malinové zavařeniny. Na nádivku zbytky těsta, 10 dkg ořechů, 10 dkg pudrového cukru, 1 lžíci malinové nebo ananasové šťávy, 1/10 rumu nebo punče. Na punčovou polevu budete potřebovat 35 dkg pudrového cukru, 2 lžíce vařící vody, 1 lžíci rumu nebo punče a 1 lžičku citronové nebo pomerančové šťávy. Na dozdobení pak použijete 10 dkg zavařených třešní a 1 dkg pistácií.
Jak na to
Postup je podle Sandtnerky následující: Tlučený cukr, žloutky a likér třeme 15 minut, pak přidáme mouku a sníh z bílků. Plech vymažeme máslem a vysypeme moukou a těsto na něj rozetřeme na 2 cm vysoko. Pečeme v dobře předehřáté troubě dorůžova. Upečené těsto necháme vychladnout a poté z něj malou kulatou formičkou vykrajujeme kobližky (dortíčky), které slepujeme malinovou zavařeninou vždy dva k sobě.
Připravíme si nádivku. Odkrojky korpusu rozdrobíme a smícháme s nastrouhanými ořechy, pudrovým cukrem, malinovou šťávou a rumem nebo punčem. Navrch každé kobližky naneseme hromádku nádivky a polijeme ji bílou punčovou nebo rumovou polevou, smíchanou ze všech výše uvedených surovin. Na polevu dáme zavařené třešně omočené v nasekaných pistáciích. Hotové kobližky složíme do papírových košíčků.
Jak vidíte sami, klasické smažené koblihy tento recept nepřipomíná ani trochu, ale to vůbec nevadí. Na chuti to těmto kobližkům podle Marie-Janků Santnerové vůbec nic neubírá. Zkusíte je připravit? Pokud ano a nemáte zrovna doma pistácie, nevadí, držte se receptu, jen na závěr dozdobte kobližky podle svých možností. Klidně třeba růžovou polevou a cukrovou květinkou, jako na naší fotce!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Jak oslavit Den otců? Máme pro vás tipy na dobroty, které zaručeně potěší tatínky i dědečky
Senzační velikonoční nádivka podle slavné české kuchařky Marie Janků-Sandtnerové
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 2 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 3 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 9 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou
Omelety podle Marie Janků-Sandtnerové: Upečte si klasickou třenou nebo nezvyklou kynutou