Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Silikon bývá díky svým vysoce ceněným vlastnostem právem označován jako materiál třetího tisíciletí. Své nepostradatelné místo v poslední době zaujímá i v kuchyni, kde se stává praktickým pomocníkem.

Silikon bývá díky svým vysoce ceněným vlastnostem právem označován jako materiál třetího tisíciletí. Své nepostradatelné místo v poslední době zaujímá i v kuchyni, kde se stává praktickým pomocníkem.

Sortiment silikonového nádobí a kuchyňských pomůcek se neustále rozrůstá. S moderním silikonem se nejčastěji setkáte v podobě pečících forem nejrůznějších tvarů, ve kterých snadno upečete slané i sladké pochoutky. Vlastnosti silikonu velmi ocení jak zběhlí kuchaři, tak začátečníci: silikon je velmi lehký, pružný a nepřilnavý, takže vyklopit horkou bábovku nebo třeba velikonočního beránka s ním bude hračka. Silikonové formy uvítají i ti, kteří při vaření hlídají kalorie- silikonové pečenky nemusíte vůbec vymazávat. Se silikonem navíc ušetříte- jelikož je tento materiál vysoce tepelně vodivý, umožňuje opravdu rychlé pečení při nižších teplotách.

Abyste si celý proces pečení a přípravy pokrmů co nejvíce ulehčili, můžete si kromě pečících forem pořídit i moderní barevné silikonové pomůcky, jako jsou vály, pečící podložky, mašlovačky, stěrky nebo chňapky. Tyto výrobky nabízejí módní design, takže se snadno stanou i dekorativním prvkem vaší kuchyně. Navíc jsou velmi snadno omyvatelné, vysoce odolné a mají dlouhou životnost – silikonové nádobí se nerozbije, ani neodře. Kromě práce a peněz šetří silikon i místem, kterého není v kuchyni nikdy dost – většina silikonových pomůcek se dá snadno srolovat do úzkého válečku, aniž byste je tím nějak poškodili.

Opravdu chytrým řešením jsou silikonové pokličky. Klasické pokličky jsou poměrně neskladné a své majitele často vystavují zdlouhavému pátrání, na které hrnce vlastně padnou. Naopak silikonové pokličky jsou dokonale přilnavé, a proto jimi lze přiklopit jakýkoli otvor s plochými okraji, který je menší než pokličky samy. Poklička se přisaje na nejrůznější druhy materiálů, ať už je to kov, sklo, porcelán či plast.

Silikonové nádoby jsou také ideální pro uchování nejrůznějších druhů potravin. Tento materiál nevyniká žádnou výraznou chutí, ani vůni a při přípravě pokrmů (na rozdíl od jiných materiálů) pachy nepohlcuje, a tak nedochází k jejich nežádoucímu přenosu.

Nádoby ze silikonu nabízí opravdu univerzální užití: silikon je odolný vůči vysokým (do 280°C) i nízkým (do -40°C) teplotám a lze jej použít při přípravě jídla v elektrických, plynových a horkovzdušných troubách i mikrovlnkách. Stejně dobře si silikon poradí i s mražením, proto svůj mrazák zásobte tvarovanými formičkami na led, domácí nanuky a zmrzlinu, ze kterých zmiňované pochoutky velmi snadno vyloupnete.

Silikon nabízí možnost všestranného využití a přitom má i při minimální péči dlouhou životnost. Takže pokud si chcete usnadnit práci při vaření, silikonové pomůcky jsou dobrou volbou.

 

Komentáře

Pavla

2. 2. 2013 15:29

Je tato poklička www.kochblume.cz také od Tescomy ?

Jana

21. 10. 2012 00:17

Já mám formičky na mafinky a taky srnčí hřbet.Peču v něm sladké a sekanou a chlebík.Je to super nedám na to dopustit.:-p Jde to krsně vyklopit a nic se mi nikdy netrhalo. Ale ten vál mi nedrží na lince-pořád klouže tak ho ani nepoužívám...:-D

Míla

10. 10. 2012 15:45

spagetka:Koupila jsem si silikonovou bábovku. Ze začátku šla dobře vyklopit, ale potom ztuha až nešla vůbec. Abych jí vůbec vyklopila, musela sem formu rozstříhat a bábovka byla taky poničená. Nikdy více, přitom dělám pořád stejný recept. Vrátila jsem se ke staré dobré plechové, ráda jí vymažu, než ty nervy s tim silikonem.:-((

rebeka rebeka

9. 10. 2012 15:36

také vlastním několik silikonových pomocníků, a jsem spokojena;-) a souhlasím se špagi... ve formám nerada, ale peču:-8:-D raději mám vál a mašlovačky.. a taky rukavice-chňapky.. ty jsou super:yes::yes:

spagetka spagetka

8. 10. 2012 19:12

Já osobně mám silikonový vál, na ten nedám dopustit a pak mašlovačky. Zaujaly mě ale silikonové pokličky, hlavně kvůli té úspoře místa v mé minimini kuchyňce. Je fakt, že formy jako takové mne neoslovily, přece jen v tomto jsem věrná formám z kameniny a skla. Po pokličkách se ale mrknu.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více