Úžasné francouzské věnečky Paris Brest voní lískovými oříšky. Proč se pečou ve tvaru kola?
22. 3. 2022 Vaření
Dezert Paris Brest je jedním z nejslavnějších a v poslední době i nejpopulárnějších francouzských moučníků. Vypadá trochu jako naše věnečky a vlastně se peče i ze stejného, tedy odpalovaného těsta. Výjimečný je svou náplní. Klasický cukrářský krém je totiž vylepšen pastou pralinée.
Z Paříže do Brestu a zpět na kole
Na moučník známý jako Paris Brest narazíte snad v každé cukrárně nejen v Paříži a v bretaňském městě Brest. Mezi těmito dvěma městy se v roce 1910 konal významný cyklistický závod. Ten zřejmě podle webu Paris-brest.fr zaujal cukráře Louise Duranda z městečka Maisons-Laffitte, který na počest závodu upekl obří věneček, naplnil jej speciálním krémem a dal mu název, pod kterým dezert známe dodnes, aniž bychom měli ponětí, co kdysi označoval. Cukrárna pana Duranda funguje dodnes, stále ji provozují jeho potomci a tvrdí, že jen oni mají recept na pravý dezert Paris Brest. To ovšem nebrání cukrářům po celém světě slavné věnečky napodobovat. Původní dezert tehdy vypadal jako velký koláč a krájel se na řezy. Dnes má spíš podobu malých větrníčků, bochánků nebo také tyčinek z odpalovaného těsta, známých také jako Éclairs. A protože je jeho chuť tak úžasná, dělá se s příchutí Paris Brest třeba i zmrzlina.
Mohlo by vás zajímat
O trochu vylepšený krém
Na první pohled se sice Paris Brest nijak neliší od našich věnečků, přesto jsou výjimečné. Dává se do nich totiž speciální krém zvaný mousseline pralinée. Ten se připravuje z klasického cukrářského žloutkového máslového krému crème pâtissière, navíc se do něj přidává pasta pralinée. Jde o speciální cukrářskou hmotu, jejíž příprava se možná může jevit jako složitá, ve skutečnosti jde ale jen o krém z pražených lískových oříšků a zkaramelizovaného cukru. Když tuto hmotu smícháte a nasekáte na kousky, vznikne vám nám dobře známý griliáš. Pokud byste ale v mixování pokračovali, vytvoříte sladkou pastu, která má úžasnou chuť a vůni po pražených oříšcích. V kombinaci s cukrářským krémem je pak tato náplň nepřekonatelná. Lískové oříšky se někdy nahrazují mandlemi a plátky mandlí se pak nakonec zdobí i celý dezert. Poslední krůčkem k dokonalosti je ještě moučový cukr, jímž se celý moučník posype.
Předpokladem úspěchu je odpalované těsto
Přestože tento dezert působí až příliš luxusně, nejsložitější je na něm příprava odpalovaného těsta, neboli francouzsky Pâte à choux. Toto těsto je specifické tím, že se nejprve vaří, tedy odpaluje, pak se z něj cukrářským sáčkem tvoří požadované tvary a nakonec se peče. Největším zádrhelem, který může nastat, je, že vám těsto po upečení „spadne“ a výsledné věnečky pak nebudou nadýchané. Pokud si na přípravu odpalovaného těsta nevěříte, přečtěte si náš starší článek, jak pracovat s odpalovaným těstem jako profík. A když si budete chtít vyzkoušet samotný dezert, pusťte se do toho rovnou podle následujícícho receptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak snadno upéct topinky bez tuku. Nejoblíbenější způsoby pečení topinek
Nejlepší topinky Velmi chutné jsou z obyčejného chleba (Šumava) - když víme, že je budeme péct, koupíme si ho rovnou krájený, aby se topinky pekly… Číst více
Čím namazat topinky. Někdo to rád pikantní! Toto jsou nejoblíbenější pomazánky
Co dát na topinky Topinky potíráme pomazánkami, jejichž základem bývá nejčastěji zelenina, sýry, vejce, luštěniny, uzeniny a maso. Při podávání je… Číst více
Česnek - nepostradatelný pomocník v kuchyni s bohatou historií
Česnek pochází ze střední Asie, odkud se postupně rozšířil do oblasti Středomoří. Historie česneku je hodně dlouhá. Za lék byl uznáván už ve… Číst více
Starý chleba? Žádný problém! Chytrá hospodyňka zná triky, jak ho ještě využít
Máte doma starý chleba, na který jste zapomněli?… Číst více
Když je opečený chleba národním pokladem: Bruschetta je nejoblíbenější topinka v Itálii
Ty nejjednodušší věci v sobě často skrývají něco… Číst více
Dokonalé topinky: Poradíme, jak na to, aby byly uvnitř vláčné a na povrchu křupavé!
Kdo by neměl rád topinky? Báječné jsou jako… Číst více
Tatarák (ne)tradičně: Dáte si tvarůžkový, bramborový nebo z pečeného celeru?
Tatarský biftek neboli tatarák je oblíbeným… Číst více
Bulharská masová topinka princezna: Jak přišla ke svému zvláštnímu názvu a jak ji připravit?
I když by název princezna možná odkazoval k… Číst více
Jak připravit tu nejlepší cuketovou směs na topinku. Udělejte si ji do zásoby
Topinky jsou výborné nejen při posezeních s… Číst více
Falešný tatarák z hub: Delikatesa z lesa se snadno připravuje a krásně provoní celý dům
Při současné bohaté houbové úrodě určitě každý… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
V čem a jak opékat toustový chléb. Poradíme začátečníkům
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Pečení na neděli: Křehké věnečky se žloutkovým krémem podle paní Třešňákové
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablkové růžičky z listového těsta
Přidáno před 2 hodinami
Kuřecí nugetky trochu jinak
Přidáno před 2 hodinami
Borůvkový dort s kakaovým korpusem s citronovým krémem z mascarpone
Přidáno před 6 hodinami
Rozmarýnová kuřecí játra na víně
Přidáno před 6 hodinami
Jahodový koktejl s mátou
Přidáno před 6 hodinami
Piškotová roláda z horkého mléka
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Pět znamení horoskopu, která milují jahody: Lvi překvapí křehkým koláčem s jahodami, Berani klasickým koktejlem
Kam se v Praze vypravit za nejlepší zmrzlinou? Otestovali jsme, kde mají největší kopečky i nejzajímavější příchutě
Jak připravit odpalované těsto? Není to nic složitého, stačí dodržet několik zásad