Boží hod velikonoční: Proč by hospodyňky neměly už nic péct a kam s drobky z mazance?
14. 4. 2022 Historie a zajímavosti
V minulosti byla nejdůležitějším dnem celých Velikonoc neděle. Dnes se většinou všichni těšíme na Velikonoční pondělí, pomlázku a koledu spojenou s vajíčky nebo štamprličkou něčeho ostřejšího. Ovšem je to právě neděle, kdy končí půst. Co bylo a je s tímto dnem spjato?
Velikonoční neděle – největší svátek
Velikonoční neděle je známá také jako Boží hod velikonoční nebo rovněž Slavnost Zmrtvýchvstání Páně a jde o nejdůležitější událost křesťanského církevního roku. Připadá vždy na první neděli po jarním úplňku a podle ní se tak odvíjí datum Velikonoc, a tedy i masopustu a po něm následujícího půstu, jenž trvá až do Velikonoc. Právě v tento den si křesťané připomínají zmrtvýchvstání neboli vzkříšení Ježíše Krista. Sváteční čas nastává již v sobotu po západu slunce, poté slaví křesťané tzv. Velkou noc - hlavní oslavu (bohoslužbu) Kristova vzkříšení. Od pojmenování Velká noc vychází i celý název Velikonoce. Během této noci totiž vstal Kristus z mrtvých, čímž bylo dovršeno Boží stvořitelské a vykupitelské dílo a lidem se otevřela cesta k Bohu.
Mohlo by vás zajímat
V neděli konečně maso a nádivka
Kromě toho, že křesťané slaví vzkříšení Ježíše Krista, končí pro ně i postní období a naopak začíná období veselení se a oslav spojených se spoustou dobrého jídla. Právě na Velikonoční neděli se tradičně vždy konal slavnostní oběd a scházely se celé rodiny. Všichni se slavnostně oblékli, odtud pochází rčení, že si někdo oblékl božíhodové nebo hodobožové šaty. Lidé si konečně mohli dopřát maso, nejčastěji pečínku z jehněte či kůzlete, neboť se na Velikonoce tradičně jedlo maso mláďat.
Vzhledem k tomu, že se posléze tyto druhy masa staly vzácnými, nahradil jehněčí maso sladký beránek, který měl symbolizovat Ježíše, jenž byl obětován jako beránek. Na svátečním stole kromě beránka nesměl chybět ani mazanec z kynutého těsta a velikonoční nádivka s kopřivami nebo vůbec s něčím zeleným, aby byl člověk v následujícím roce zdráv. Nádivce se také říkalo v minulosti hlavička, neboť se do ní původně místo uzeného dávalo maso z vařené telecí hlavy.
Na Boží hod beránka i mazanec
Všechny velikonoční pokrmy nosili lidé do kostela na ranní velikonoční mši k posvěcení. Posvětit se nechával nejen mazanec a beránek, ale i nádivka, chléb, vejce nebo kořalka. Posvěcené kousky pečiva se pak dávaly na pole a zahradu, házely se do studně i do žlabu dobytku. Mělo to zajistit dobrou úrodu, dostatek zdravé vody i to, aby krávy dobře dojily. Posvěcenému jídlu se vůbec přisuzoval ochranný nebo léčivý účinek. Kromě toho se s Velikonoční nedělí pojily i další zvyky.
Na Boží hod velikonoční se nesmělo hlavně pracovat – dovoleny nebyly práce na poli a na zahradě, nemělo se prát, žehlit, šít a zametat, nemělo se ani nic půjčovat nebo darovat. Zapovězeno bylo i pečení. Hospodyňky tak musely vše připravit již během předchozích dnů. Jen se uvařil oběd, nádobí se ale už nemylo. U beránka se zase tradovalo, že každý, kdo si dal kousek, nalezl ztracenou cestu. Zvykem rovněž bylo, že si rodina dala společně po mši posvěcené vajíčko, aby se za rok znovu sešla. Oslavy pokračovaly samozřejmě na Velikonoční pondělí, kdy se ale hlavně chodilo koledovat.
Zdroje informací:
Velikonoce.vira.cz
Cekevelikonoce.cz
Jakouběová V.: V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc
Region.rozhlas.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Chyby při tvoření studeného pohoštění: Dbejte na kvalitu a čerstvost surovin
Myslet je potřeba mimo jiné i na to, že nakrájené ovoce na tácech začne během chvíle hnědnout. Pomůžete mu nejlépe tím, že z něj připravíte ovocný… Číst více
Časté chyby při přípravě pomazánek: Dbejte na čerstvost a nekombinujte mnoho surovin
Příprava pomazánek je velmi snadná. Ale tak jako u všeho, i zde je potřeba se vyhnout zásadním chybám, kvůli kterým byste si na pomazánce… Číst více
7 nezdravých kombinací: Proč byste neměli dávat do čaje mléko a potírat toust marmeládou
Ráno čerstvý toast s marmeládou a večer pořádný… Číst více
Co vysadit na jednom záhonku? Máta je skvělý parťák k bramborům, česnek chrání před plísněmi a rajčatům to vedle okurek nesvědčí
Někdy bývá zahradničení trochu metodou pokus-omyl… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Velikonoční kalendář 2022: Kdy natrhat kopřivy na nádivku, kdy zadělat na mazanec a kdy upéct beránka?
Boží milosti jsou tradičním sladkým pečivem pro sváteční příležitosti
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 1 hodinou
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 1 hodinou
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 8 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 20 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá