Sladkokyselé kuře je čínská klasika, Zdeněk Pohlreich to dělá jinak, s vepřovým!
21. 5. 2022 Vaření
Sladkokyselé kuře je jedním z velmi oblíbených jídel čínské kuchyně. Zdeněk Pohlreich má vlastní variantu s vepřovým masem. Přečtěte si, jak toto jednoduché jídlo připravuje.
Tajemná sladkokyselá dobrota
Kombinace sladkokyselé chuti je velmi populární v asijských kuchyních, zamilovali si je ale i strávníci v Evropě a Americe. Tyto chutě sahají v Číně až do dynastie Tang (618-907 n. l.). Se sweet and sour omáčkou, jak bývá často označována, si spojujeme především kuře. Většinou se tak podává v čínských restauracích po celém světě. Wikipedie ale uvádí, že se jedná o kantonské sladkokyselé vepřové maso. To by smysl dávalo, protože v Číně je podle knihy Čínská kuchyně na českém stole nejvíce oblíbené vepřové maso a dokonce se jedná o národní jídlo. Ovšem i drůbež patří mezi velmi často konzumované druhy masa. Ať už se tedy jedná o kuře nebo vepřové, princip přípravy je stejný. Maso je marinované ve sladkokyselé omáčce a následně prudce smažené. Díky marinování je maso vláčné po celou dobu smažení a nakonec vznikne skvělá křupavá vrstva.
Známe ho jako excentrického suveréna. Podnikatel, gastronom, spisovatel Zdeněk Pohlreich na televizní obrazovce baví nejen svým břítkým humorem a krutou upřímností, ale především svým kulinářským…
Sweet and sour podle Zdeňka Pohlreicha
V tomto receptu je podle známého šéfkuchaře důležité vybalancovat vše, co se týká chuti. Ta musí být ve výsledku sladkokyselá s významnou sladkou tečkou. Zdeněk Pohlreich používá na toto čínské jídlo vepřovou pečeni. Na přípravu budete potřebovat 600 g vepřové pečeně bez kosti, bramborový škrob, vejce, sójovou omáčku, rostlinný olej, mrkev, cibuli, 2 stroužky česneku, lžíci třtinového cukru, rajčatový protlak, červený vinný ocet, 1 červenou a 1 žlutou papriku, kolečko ananasu, pepř, sůl a petrželku.
Sladkokyselá omáčka nebo polévka je běžným pojmem v nabídkách čínských restaurací. Právě pro asijskou kuchyni je totiž tento mix dvou zdánlivě naprosto odlišných chutí typický. Ačkoliv na první…
Recept na sladkokyselé vepřové
Vepřové maso nakrájejte na zhruba dvou až třícentimetrové kusy a naložte do bramborového škrobu, vejce a sójové omáčky. Na marinování stačí zhruba pět minut. Připravte si hluboký hrnec nebo pánev (ideálně wok), nalijte dostatek oleje (nejlépe řepkového) a nechte rozehřát. Maso se bude muset dělat prudce.
Zatím si připravte mrkev, cibuli a česnek. Na pánvi orestujte česnek, přidejte k němu cibuli a mrkev a nechte osmahnout. Pak přidejte asi lžíci třtinového cukru, lžíci rajského protlaku a kapku červeného vinného octa. Nakrájejte na větší kousky dvě papriky různé barvy a kolečko ananasu na větší kousky. Někdy se používá pouze sladká ananasová šťáva.
Podle známého kuchaře jsou ale právě kousky tohoto ovoce důležité pro jeho šťavnatost. Papriku i ananas dejte do pánve, kápněte sójovou omáčku a nechte povařit. Druhou pánev pořádně rozpalte a nalijte do ní olej. Udržujte vysokou teplotu. Kousky masa dejte do oleje a osmažte dokřupava. Pokrm se vaří rychle. Maso vyndejte, slijte olej. Do pánve dejte zeleninu s omáčkou, vložte znovu maso a dobře promíchejte. Maso má být slizké od škrobu a trochu křupavé.
Čínská kuchyně nebývá zdobená, zdobí ji samy barevné suroviny. Zdeněk Pohlreich ale sladkokyselý pokrm kombinuje s pořádnou porcí pokrájené petrželky.
A že vepřové nemusíte? Nevadí! Připravte si toto sladkokyselé kuře.
Zdroje informací:
en.wikipedia.org
thewoksoflife.com
prima.iprima.cz
Zdeněk Křížek senior, Čínská kuchyně na českém stole, Jilm 2006
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Sladký salám nebo tlačenka je nepečené cukroví, do něhož spotřebujeme vše, co zbylo po pečení
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 2 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 3 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 9 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Šlehaná feta je skvělý dip k čerstvé zelenině nebo ke krekrům. Snadno se připravuje a božsky chutná
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře
24. 5. 2022 01:25