Rumunská dršťková polévka: Originální chuť jí dodává vývar a smetana. Čím ještě se liší od české verze?
11. 6. 2022 Historie a zajímavosti
Dršťkovou polévku si spojujeme s naší českou kuchyní. Přitom své místo má i na Balkáně. Ta rumunská verze počítá i se smetanou. Co ještě se do ní dává?
Dršťky na Balkáně
Rumunská kuchyně je sice balkánská, ale je několik receptů, kterými se propojuje s tou naší, středoevropskou. Napadlo by vás, že jedním ze společných receptů je ten na drštkovou polévku? Ta česká patří mezi tradiční české polévky a obsahuje dršťky (většinou hovězí), česnek, cibuli, sádlo, mouku, sůl a směs koření (kmín, majoránka, paprika). Má specifickou chuť a kvalitní dršťková polévka je hustá. Rozšířená je zejména na území bývalého Rakouska-Uherska.
Mohlo by vás zajímat
Sváteční polévka
V rumunské kuchyni je oblíbená dršťková polévka orientálního původu. Její příprava není vůbec složitá, má lahodnou chuť a její postup je založen na několika tajemstvích. Dršťková polévka je jednou z nejoblíbenějších rumunských polévek. Obvykle se jí o svátcích nebo při zvláštních příležitostech, podává se horká v páře s feferonkami, česnekem, zakysanou smetanou a křenem.
Mnoho lidí se této polévky stále bojí a vyhýbají se jejímu vaření doma a raději si ji objednají v restauraci. Připravit dršťkovou polévku doma není nijak složité, a pokud budete postupovat podle našeho receptu, dršťková polévka bude mnohem chutnější než ve většině restaurací. Jedním z tajemství dršťkové polévky je příprava drštěk, hlavní suroviny. Doporučuje se nechat dršťky 2-3 hodiny odležet v misce s vodou a lžící jedlé sody. Poté se maso musí velmi dobře očistit, několikrát omýt, osolit a poté 3 hodiny vařit.
Recept na dršťkovou polévku
Na tradiční rumunský recept na dršťkovou polévku budete potřebovat:
- 3 cibule
- 3 mrkve
- 1 stroužek česneku
- 2 kg předvařených drštěk
- 1 celer
- 1 kg hovězích kostí
- 4 vejce
- 2 kořeny petržele
- sůl a pepř
- 500 g smetany
- 4 bobkové listy
- ocet
Jak na to? Do velkého hrnce dejte 4 ½ litru vody a přiveďte k varu. Když voda dosáhne bodu varu, přidejte hovězí kosti. Nechte vařit asi hodinu na mírném ohni a v případě potřeby odstraňte pěnu. Mezitím omyjte a očistěte zeleninu, nakrájejte ji na čtvrtky a přidejte do polévky, aby se vařila spolu s kostmi. Když polévka znovu začne vřít, přidejte nadrobno nakrájené, předem uvařené dršťky.
Nyní přidejte několik bobkových listů a zrnek pepře a nechte vše vařit na mírném ohni ještě asi hodinu, dokud nebude maso velmi dobře změklé. Vypněte oheň, vyjměte kosti a pomocí cedníku vyndejte dršťky a rozvařenou zeleninu. Zbylou polévku několikrát propasírujte přes síto, aby byla dokonale čirá. Vyberte několik kousků vařené zeleniny a vraťte je do polévky spolu s nadrobno nakrájenými dršťkami.
Z vařených kostí vyjměte maso, nakrájejte je na kostičky a přidejte do polévky. Zbytek uvařené zeleniny rozmixujte v mixéru a přidejte do polévky. Čtyři vejce rozklepněte do mísy a smíchejte se smetanou. Přidejte k nim trochu horké polévky a po celou dobu míchejte, aby se netvořily hrudky. Když směs získá požadovanou konzistenci, vlijte vše do polévky a rychle promíchejte.
Zdroje informací:
chefspencil.com: Romanian Tripe Soup/ Ciorba de burta
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pražských hospod: K Flekům chodili Tyl i Neruda, pivo se tu točí už od patnáctého století
Seriál Zločiny Velké Prahy zavádí trojici… Číst více
Den světlého ležáku
Světlý ležák je nejvíce konzumovaným a nejlépe komerčně dostupným druhem piva na světě. Vyrábí se spodním kvašením v otevřené kvasné kádi při nízkých… Číst více
Utopenci: Poradíme, jak si tuto hospodskou klasiku připravit doma
Utopenci jsou oblíbenou restaurační chuťovkou studené kuchyně, která se podává k pivu. Jedná se o špekáčky s cibulí ve sladkokyselém nálevu. V… Číst více
Ovar s křenem je venkovská klasika. Poradíme s jeho přípravou krok za krokem
Jaké maso je potřeba na ovar? Nejčastěji se používá vepřové koleno, hlava, jazyk, plec a lalok. Uvařené maso obereme, přidáme nastrouhaný křen nebo… Číst více
Zapálená vlastenka, až poté kuchařka. Magdalena Rettigová psala i červenou knihovnu
Kterou kuchařku známe všichni? No přece tu od… Číst více
Vaříme s nejmenšími: Zkuste skvělého mořského vlka jako v MasterChef Junior!
I děti umí kouzlit v kuchyni! A pořad MasterChef… Číst více
K Pinkasům na jedno chodívali i Voskovec s Werichem. Co si tam dáte dnes?
Pražské hospody v dobách své největší slávy… Číst více
Pivnice U zlatého tygra byla druhým domovem Bohumila Hrabala, hostila i Havla s Clintonem
Když se vydáte na procházku do samotného srdce… Číst více
Luxusní opilé dobroty: Jak vařit s vínem a pozvednout tak obyčejná jídla do kulinárního nebe?
Víno není jen lahodný nápoj, ale také skvělá… Číst více
Přepuštěné máslo je čím dál víc populárnější. Říká vám ale něco staročeská surovina šmolc?
To, co si dnes spojujeme hlavně s různými… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Bulharsko na talíři: Známe tajemství pravého šopského salátu. Víte, jaké dvě ingredience mu dají tu správnou chuť?
Tři varianty svítků do polévky: Poradíme vám s jejich přípravou
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 8 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 10 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 10 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 12 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 12 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Rumunsko: V zemi hraběte Drákuly si pochutnávají na sarmale s mămăligou. Takhle jednoduše se tohle jídlo dělá
Srbsko na talíři: Srbské ćevapi chutnají úplně jinak než české čevapčiči. Tohle je tajemství jejich šťavnatosti
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu