Ovar s křenem je venkovská klasika. Poradíme s jeho přípravou krok za krokem
Ovar s křenem je naše typicky hospodské jídlo, které dokonale doplňuje správně vychlazené a načepované pivo. Tuto lahůdku si ale můžete připravit i doma. S přípravou vám poradíme v následujícím článku a přidáme i jeden speciální tip.
Jaké maso je potřeba na ovar? Nejčastěji se používá vepřové koleno, hlava, jazyk, plec a lalok. Uvařené maso obereme, přidáme nastrouhaný křen nebo vejmrdu a podáváme s čerstvým chlebem. Na zapití je nejlepší pivo, které se hodí k těžkému jídlu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit ovar s křenem
Postup je snadný:
- S dostatečným předstihem si dáme vařit maso. Pokud budeme vařit hlavu nebo koleno, musíme počítat zhruba se 120 minutami varu. Do vody přidáme cibuli, česnek, celý pepř, nové koření, bobkový list a samozřejmě sůl.
- Pokud je maso správně uvařené, jde snadno oddělit od kostí. Maso obereme.
- Připravíme si křen, ideálně právě vykopnutý ze zahrádky, a najemno ho nastrouháme.
- Tip 1: Křen můžeme zjemnit nastrouhaným jablkem a udělat si vejmrdu.
- Ovar s křenem podáváme s čerstvým chlebem a správně vychlazeným pivem.
- Vývar můžeme přidáním česneku a sýra proměnit na báječnou česnečku.
- Tip 2: Maso můžete nahradit i houbami, nejčastěji se používá hlíva ústřičná, hříbky nebo žampióny.
Silvestr a vítání nového roku
Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace.
Inspirujte se:
Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 6 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 7 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 13 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Jak vykostit vepřové koleno. Připravili jsme pro vás videonávod
Jak na tu nejlepší vejmrdu? Záleží, jestli nastrouháte křen najemno či nahrubo, zajímavější chuť dodají upečená jablka
Komentáře