Jak na sváteční svatomartinskou husu krok za krokem: Vláčnost masa zajistí pomalé pečení, křupavou kůrčičku pak mléko s medem
3. 11. 2022 Vaření
Víte, co patří na slavnostní stůl na svátek svatého Martina? Přece pořádná dozlatova vypečená posvícenská husa, nejlépe se zelím a s knedlíkem nebo lokšemi. Poradíme vám, kde ji sehnat a jak ji upéct, aby bylo maso krásně měkké a šťavnaté a kůžička nádherně křupavá.
Husa na sváteční stůl
Husa je jednou z nejdůležitějších specialit svatomartinského posvícení. Podle legend totiž tito ptáci rušili svatého Martina, biskupa z Tours, při kázání svým štěbetáním, za tento čin je proto odsoudil a od té doby musí za své provinění pykat na pekáči. Ne nadarmo se kdysi říkalo: „Husa o Martině nejpěkněji zpívá.“ V tu dobu byly totiž husy nejlépe vykrmené, proto se zabíjely a končily svou pouť na svátečním stole pěkně dozlatova vypečené.
Mohlo by vás zajímat
Je lepší husa nebo kachna?
Vzhledem k velikosti hus dnes lidé většinou dávají přednost menším kachnám, pokud ale očekáváte hodně strávníků, určitě se vyplatí si koupit husu. Husy dorůstají obvykle váhy kolem 8 kilogramů, i když můžete narazit i na menší. Možná vás překvapí, že husí maso je poměrně zdravé a má podobné vlastnosti jako to z králíka. I tak je ale tučné, což mu ovšem zajišťuje výraznou chuť.
Je ale méně tučné než to kachní, navíc je zdrojem bílkovin a některých minerálů a vitaminů. Velmi ceněné je i husí sádlo, jemuž se někdy říká olivový olej mezi živočišnými tuky. Vypečené sádlo z husy proto rozhodně nevylévejte, ale uchovejte si ho ve sklenici v lednici na později. Přijde vám vhod při přípravě mnoha pokrmů.
Kde ještě seženete husu?
Nejlepší husy pořídíte na nějaké husí farmě, kterých je po České republice dostatek. Předností husy z dobrého chovu je, že obsahuje dostatek sádla, což jí zajistí lepší chuť. O husy přímo od chovatelů je však velký zájem a je třeba je objednat často hodně dopředu, což znamená už v průběhu září. Přesto se dá česká husička ještě koupit například přes Scuk.cz z BIO Farmy Trněný Újezd nebo na stránkách Masodumu.cz.
Celá husa i s droby o váze od 4,5 kg vás tam vyjde na 2390 Kč, můžete si ale koupit třeba i polovinu. Vejde se vám lépe do pekáče a rozporcovanou husu ani nebudete muset tak dlouho péct. Farma má v nabídce i menší asi tříkilové husokachny, které jsou i levnější (cca 1500 Kč). Pokud dáváte přednost kachně nebo byste celou husu nesnědli, můžete si ještě pořádně vykrmené české kachny objednat třeba u Farmy Tůmovi (Farmatumovi.cz) u Strakonic. Těsně před sv. Martinem mají husy nebo husí stehna v nabídce i některé supermarkety. Aktuálně jsou husy za cenu zhruba 700 Kč k mání například v řetězci Globus.
Jak na husí pečínku krok za krokem
Husí pečínka je nejlepší z čerstvé husy, dá se ale samozřejmě použít i ta mražená, která bývá dostupnější. Nevýhodou husího masa je, že může být tužší a trochu vysušené. Předejdete tomu dlouhým pečením při nízké teplotě, díky němuž se maso vlastně spíš konfituje ve vlastním tuku a je díky tomu krásně měkoučké a šťavnaté a téměř odpadává od kosti. A jak tedy s husou naložit?
- Pokud máte celou čerstvou husu, pusťte se do přípravy svátečního oběda nejlépe den předem a to hned ráno. Nebojte, nebudete muset stát celou dobu u plotny, jen si maso nachystáte, aby bylo v co nejlepší kondici na pečení. Mraženou husu je nutné 24 hodin předem vyndat z mrazáku a nechat pomalu rozmrazit v lednici v míse.
- Den předem ráno maso očistěte, omyjte, osušte papírovou utěrkou a odřízněte z něj přečnívající kůži a tuk. Poté maso pořádně nasolte a posypejte kmínem. Se solí nešetřete a pořádně ji do masa vetřete zvenčí i zevnitř. Pak husu nechte odpočívat přes den v lednici – maso krásně zkřehne a získá kmínovou chuť a vůni.
- Dvě hodiny před pečením husu vyjměte z lednice a nechte ji ještě odležet při pokojové teplotě. Pak vidličkou na několika místech (tam, kde je silná tuková vrstva) propíchejte kůži, aby se mohl tuk lépe vypékat.
- Husu nechte péct nejlépe přes noc při nízké teplotě. Čím delší čas stráví v troubě, tím šťavnatější bude maso. Večer tedy husu dejte do pekáče, podlijte trochou vody a vložte do trouby předehřáté na 90-100 °C. Nechte péct v přiklopeném pekáčku přes noc. Tuk se bude vypékat a maso se pak v něm bude péct krásně doměkka. Do husy můžete vložit i celá či rozpůlená jablka nebo hrušky, šťáva bude mít zajímavější chuť. Ovoce navíc zajistí šťavnatější maso.
- Díky dlouhému pečení sice bude maso dostatečně měkké, je však třeba si ještě nějak zajistit krásně vypečenou kůžičku. Asi hodinu před koncem pečení proto slijte část vypečeného sádla a zvyšte teplotu trouby na 180 °C, odklopte pekáč a nechte dopékat. Případně můžete ještě úplně na konci zapnout gril. Během dopékání maso potírejte výpekem, pro ještě křupavější kůžičku můžete husu potírat medem smíchaným s výpekem, mlékem, smetanou nebo dokonce chuťově neutrální pálenkou. Poslední jmenovaná surovina kůži trochu vysuší, což zajistí přímo dokonalou křupavost.
- Hotovou husu nechte dojít asi 10 minut při pokojové teplotě a můžete se pustit do porcování.
V případě, že máte již husu doma nebo se ji chystáte koupit a oslavit svátek sv. Martina stylově, můžete se pustit do pečení třeba podle našeho videa, v němž najdete recept na celý pokrm s červeným zelím a bramborovým knedlíkem:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Křehké šlehačkové cukroví obalené v cukru: Je jednoduché i pro úplné začátečníky
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Na svátečním stole nesmí chybět husa nebo kachna. Je mezi nimi vůbec nějaký rozdíl?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 4 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 5 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 11 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Hostina na svatého Martina: Uvařte si husí polévku kaldoun podle Marie-Janků Sandtnerové!
Kuře à la husa? Je to snadné a chutná skvěle. Upečte si s námi svatomartinské kuře, které tradiční husu dokonale zastoupí