Palačinkový den se slaví právě dnes! Ukážeme vám, jak na ty nejlepší a nejtenčí a zjistíte taky, kde se konají palačinkové závody
21. 2. 2023 Vaření
Masopustní úterý je vrcholným dnem masopustu. Zatímco u nás si ale masopustní úterý nedokážeme představit bez koblih, ve světě se dělají třeba i palačinky. Proto se tento svátek v mnoha zemích označuje jako Palačinkový den.
Masopust nebo Mardi Gras?
Masopust není jen typickým českým svátkem. Slaví se i v mnoha dalších zemích světa, jeho zahraniční obdoba se nazývá Mardi Gras, což v překladu znamená Tučné úterý. Ale stejně jako u nás se stejným slovem označuje celé masopustní období. Mardi Gras je v mnoha zemích doprovázený karnevaly s pestrobarevnými maskami, přičemž k nejslavnějším patří karnevaly v Benátkách a v New Orleans.
Mohlo by vás zajímat
Místo koblih palačinky
Úterý před Popeleční středou se někdy nazývá rovněž Palačinkový den nebo také Pancake Day či Tuesday (úterý). Tento den je totiž poslední příležitostí se před dlouhým půstem trvajícím až do Velikonoc pořádně najíst masového a vůbec tučného jídla. Zatímco u nás se smaží koblihy nebo boží milosti, třeba ve Velké Británii dávají přednost palačinkám, které si vychutnávají již na snídani.
Palačinka má velmi dlouhou historii a v kuchařských knihách se objevuje již od počátku 15. století. Připravovat ji na právě na masopustní úterý mělo i svou logiku. Tento den byl totiž poslední příležitostí ke spotřebování vajec a tuků před zahájením postní doby a palačinky byly ideálním pokrmem, do něhož se daly všechny suroviny využít. Říkalo se dokonce, že ingredience představovaly čtyři symboly tohoto období. Vejce znamenala stvoření, mouka chléb, sůl užitečnost/prospěšnost a mléko čistotu.
S palačinkou rovnou do kostela
Na masopustní úterý bylo v některých zemích (a často stále je) zvykem, že věřící chodili do kostela se vyzpovídat ze svých hříchů, aby dostali rozhřešení. V Anglii se dokonce v minulosti ke zpovědi svolávalo zvoněním.
Tomuto vyzvánění se říkalo Pancake Bell neboli „palačinkový zvon“ a zvoní se na něj dodnes. Váže se k tomu zajímavý příběh. Podle něj prý v roce 1445 jistá žena z města Olney v hrabství Buckinghamshire připravovala ráno k snídani palačinky, když uslyšela zvonění zvonu zvoucího do kostela. A protože se lekla, že to nestihne, v panice rovnou v zástěře a s pánví v ruce běžela do kostela.
Od té doby se takové palačinkové závody konají o palačinkovém dni snad v každém britském městě a jejich popularita se rozšířila do celého světa. Nejslavnější palačinkový závod však dodnes probíhá právě v Olney.
Soutěžící musí být místní hospodyně a musí mít na sobě zástěru a klobouk nebo šátek. I jinde ve světě se ale běhá v různých maškarních převlecích, přičemž cílem závodu se doběhnout co nejdříve do cíle s upečenou palačinkou, jež se musí navíc během běhu pohazovat a obracet ji.
Mohlo by vás zajímat
S čím podávat palačinky?
Tradiční anglická palačinka je velmi tenká. Často se přelévá sirupem zvaným Golden Syrup, což je sirup zlatavé barvy, jenž se vyrábí svařením třtinové cukrové šťávy. Kromě toho mají Britové v oblibě palačinky pokapané citronovou šťávou a posypané moučkovým cukrem.
Palačinky se ale o masopustním úterý připravují různé podle zvyků dané země. Někde dělají velké tenounké francouzské crêpe, v Americe zase dávají přednost svým typickým tlustším nadýchaným lívancům přelitým javorovým sirupem. Klidně si tak můžete připravit palačinky podle své chuti a s jakoukoliv náplní. Zda s nimi někam poběžíte, pak už záleží jen na vás.
Náš tip: Vynikající tenounké anglické palačinky si pak můžete připravit třeba podle následujícího video receptu.
Zdroje informací:
Historic-uk.com
Marthastewart.com
Témata
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na křupavé palačinky. Obvykle je připravujeme jemné a vláčné, pouze s malým množstvím tuku, ale jde to i jinak
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Ukradené palačinky k nám přišly z Uher. Uhádnete, jak získaly svůj název?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 6 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 7 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 13 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Užijte si palačinky 9 x jinak: Čokoládové, s tvarohovou náplní nebo naslano!
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou
Masopustní hodování: Tlačenku, ovar, koblihy ani bůček si teď neodpírejte! Víte, proč?