Na domácí radler stačí smíchat pouze dvě ingredience. Chuť však ovlivní jejich pořadí a důležité je správné držení sklenice
25. 7. 2023 Ostatní
Radler je velmi oblíbený v horkých dnech. Přestože jde o pivní nápoj, obsah alkoholu je nižší a je velmi osvěžující. Navíc jde s domácím radlerem experimentovat a vytvořit tak drink šitý přímo na míru individuální chuti.
Jak vznikl osvěžující radler?
Historie radleru, který známe v současné podobě, není nijak doložitelná. Existuje však legenda, podle níž je původcem nápadu smíchat pivo s limonádou Němec Franz Xaver Kugler, hostinský v malém městečku Deisenhofen na předměstí Mnichova. Ve 20. letech 20. století, kdy cyklistika zažívala boom, nechal tento podnikatel vybudovat cyklostezku z Mnichova do Deisenhofenu a ta se okamžitě stala vyhledávanou výletní trasou.
A kde jinde by měl cyklista uhasit žízeň, než v hostinci nacházejícím se přímo u cesty. Jak se ale zrodil první radler? Údajně byla jednoho letního dne návštěvnost cyklistů tak velká, že hostinskému začalo docházet pivo. Legenda mluví až o 13 000 hostech během dne.
Franze Xavera Kuglera napadlo naředit pivo citronovou limonádou, které bylo v podniku dostatek, čímž se stal průkopníkem tohoto osvěžujícího a dodnes vyhledávaného nápoje. Servíroval ho hostům pod názvem Radler Maß (cyklistický máz) a v Německu se tehdy uchytila verze z tmavého piva a čiré citronové limonády.
Mohlo by vás zajímat
Nekonečné množství verzí radleru
Radler je skutečně velmi variabilní nápoj, což dokazuje množství produktů na trhu, s tím domácím však můžete experimentovat donekonečna. Míchat pivo a limonádu lze v různých poměrech, z různých značek piva i limonády a z různých příchutí. Začátečníci mohou vsadit na osvědčenou klasiku prověřenou v zemi původu a zachovat poměr přibližně 1:1.
V severním Německu je oblíbená kombinace světlého plzeňského piva a pomerančové limonády, v dalších krajích najdete například mix piva s malinovkou, grepovou limonádou nebo dokonce i s colovými nápoji a samozřejmě již zmíněnou citronovou příchutí, kterou může dodat třeba Sprite. Z vlastní zkušenosti bychom pro experimentování s chutěmi určitě doporučili také mandarinkovou limonádu.
Namícháním piva a limonády v poměru 1:1 získáte nápoj se sníženým obsahem alkoholu (přibližně 2 % podle použitého piva) a přidáním jedné či druhé složky takto můžete množství alkoholu regulovat.
Jak namíchat domácí radler?
Jak už bylo zmíněno, radler vznikne smícháním pouhých 2 ingrediencí. Ovlivnit však kromě chuti a množství alkoholu lze také vzhled výsledného nápoje, resp. množství pěny na povrchu. Správným nalitím ve správném pořadí docílíte dokonalosti radleru tak, jak ho máte rádi právě vy.
Dáváte-li si radler v restauraci, obvykle se do sklenice nejdříve nalije limonáda a dočepuje pivem. Je to nejrychlejší postup a v provozu, kde nelze čekat na spadnutí pěny, jistě i nezbytný. Má však jednu zásadní chybu na kráse. Vzhledem k různé hustotě obou nápojů se radler nepromíchá bez dalšího zásahu tak dokonale, jako u opačného pořadí. Varianta pivo-limonáda je tedy lepší pro chuť.
Zdroje informací:
Hopculture.com: The History of the Radler: Your New Favorite Summer Beer
Praxistipps.chip.de: Biermischgetränk: So kam das Radler zu seinem Namen
Trulyexperiences.com: What Is Radler? Simple Radler Recipes To Make At Home This Summer
Focus.de: Erst Bier oder Limo? So geht’s
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Na jaké pánvi smažit bramboráky? Správná volba je důležitější, než by se mohlo zdát
Pivo je lék a Češi ho mají nejlepší na světě. Jak se "tekuté zlato" vlastně vaří?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 1 hodinou
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 2 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 4 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 8 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38