Chléb a pivo byly základními potravinami starověkého Egypta. Do hrobek zemřelým se dávalo tisíc bochníků a pivo popíjely i děti
11. 11. 2023 Historie a zajímavosti
Jídlo ve starověkém Egyptě bylo důležitou součástí kultury a společnosti, a to jak v životě, tak po smrti. Stěny chrámů byly pomalovány hojným množstvím jídla obětovaného bohům. Hrobky byly zdobeny obrazy přeplněných obětních stolů a naplněny nádobami a mísami se skutečným jídlem.
Hrobky vydaly cenná svědectví
Odhalené hrobky se staly rájem pro archeology, kteří díky nim mohli odhalit běžný život starověkých obyvatel Egypta, jejich zvyky a jídelníček.
I proto dnes víme, že základem egyptské stravy byl chléb. Největším přáním každého majitele hrobky bylo získat na poslední cestu tisíc bochníků chleba. Z archeologických nálezů, uměleckých děl a textů dnes víme, že nešlo jen o obyčejné bochníky. Chleby byly vyrobeny v mnoha fantaskních tvarech, jako jsou obelisky, husy, dobytek, gazely, lidé, květiny, vázy, ovoce a geometrické tvary.
Mohlo by vás zajímat
Kaše a ryby
Obyčejní Egypťané se živili rybami, maso měli výjimečně. Když ulovili nějaké zvíře, v horkém podnebí bylo nutné ho rychle zpracovat. Maso se tak většinou sušilo nebo nakládalo do soli. Běžně se vařily různé kaše z obilí nebo luštěnin doplněné čerstvou zeleninou, sladké pak ovocem.
Mohlo by vás zajímat
Chleba nesměl chybět
Součástí každého jídla byl chleba. Delta Nilu patřila k nejúrodnějším oblastem starověkého Egypta. Tam také zemědělci pěstovali obilí a další plodiny. Dostatek obilí tak umožňoval péct různé druhy chleba. Známé jsou pita chléb, další oblíbené se nazývaly sumait a khamriat. Chléb musel být na stole u každého jídla.
Egypťané obilí nemleli, ale drtili různými způsoby, například v hmoždíři. Rozdrcená zrna pak ještě jednou drtili mezi dvěma kameny. Mouku pak ještě prosévali. Do rozemleté mouky přidali trochu soli a vody a vytvořili těsto, ze kterého se tvarovaly půlkruhové bochníky. Pekly se v peci nebo v popelu na ohništi. Už tehdy existovaly dokonce pekárny s pěti či šesti pecemi na chleba.
Mohlo by vás zajímat
Různé druhy piva
Ale (nejen) chleba se musí něčím zapíjet, a tak tomu bylo v Egyptě. Přestože bychom v těchto místech očekávali víno, hledali bychom ho marně. Sice tu byly vinice, ale moc vína se z nich nevyrábělo. Víno se dováželo také z oblasti Levanty. Velkou oblibu mezi místními obyvateli tu ale nezískalo.
Starověký Egypt jednoznačně potvrzoval pravidlo, že tam, kde je obilí (hlavně ječmen), tam je i pivo. Hieroglyfy přinesly informace o různých druzích piva vařeného starými Egypťany. A tak víme, že existovalo husté pivo, projímavé pivo, extra obětní pivo i pivo zapomnění.
Mohlo by vás zajímat
Popíjely ho i děti
Staří Egypťané byli známí svou láskou k pivu, které tvořilo druhou základní složku jejich jídelníčku. Pivo pili muži, ženy i děti. Ačkoli se děti seznamovaly s pitím piva již v útlém věku, učitelé ve školách varovali mladé písaře v zácviku před omamnými účinky alkoholu tím, že jim diktovali takové řádky, jako je následující, které si měli žáci zapsat:
„Nedopřávej si pití piva, abys nepronesl zlou řeč a nevěděl, co říkáš. Upadneš-li a zraníš-li si tělo, nikdo ti nepodá ruku; tvoji společníci při pití se postaví a řeknou: Pryč s opilcem!“
Učitelé to zřejmě mysleli dobře, žáky tím ale od piva neodradili.
Náš tip: Pivo je skvělou ingrediencí do různých pokrmů. Vyzkoušejte například vepřové koleno marinované a pak pečené v černém pivu podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
hurghadalovers.com: Ancient Egyptian Food & Pharaonic royal Cuisine | Facts, History of What kind of food did Pharaohs kings eat
thecollector.com: Food in Ancient Egypt: What Did the Egyptians Eat?
tour-de-kultur.de: Von Brotesser und Bohnen aus Lotus – zu Tisch im alten Ägypten
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Chyby při tvoření studeného pohoštění: Dbejte na kvalitu a čerstvost surovin
Myslet je potřeba mimo jiné i na to, že nakrájené ovoce na tácech začne během chvíle hnědnout. Pomůžete mu nejlépe tím, že z něj připravíte ovocný… Číst více
Časté chyby při přípravě pomazánek: Dbejte na čerstvost a nekombinujte mnoho surovin
Příprava pomazánek je velmi snadná. Ale tak jako u všeho, i zde je potřeba se vyhnout zásadním chybám, kvůli kterým byste si na pomazánce… Číst více
7 nezdravých kombinací: Proč byste neměli dávat do čaje mléko a potírat toust marmeládou
Ráno čerstvý toast s marmeládou a večer pořádný… Číst více
Co vysadit na jednom záhonku? Máta je skvělý parťák k bramborům, česnek chrání před plísněmi a rajčatům to vedle okurek nesvědčí
Někdy bývá zahradničení trochu metodou pokus-omyl… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jakou použít mouku na kynuté přílohové knedlíky, aby byly lehké jako obláček? Ne každý používá tu nejvhodnější mouku
Na hostině u egyptských faraonů: Podávali se pečení voli, husy nebo holubi s chlebem a hosty občas zmohl alkohol
Jídelníček stavitelů egyptských pyramid: Místo mzdy dostávali denně 5 korbelů piva, chleba a cibuli
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 1 hodinou
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 1 hodinou
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 8 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 20 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38