Kdo si „ugriluje“ půl milionu v nové soutěži se Zdeňkem Pohlreichem? Stavbyvedoucí, žena bez chuti a čichu nebo fakturant
22. 3. 2024 Rozhovory a reportáže
Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky ve formátu, ve kterém ho ještě neznáme. Jako porotce show Česko na grilu bude společně s renomovaným šéfkuchařem Martinem Svatkem rozhodovat o tom, kdo si odnese titul Grillmaster a k tomu půl milionu korun. Cestu za vytouženou cenou ovšem mohou soutěžním dvojicím překazit i špatně rozpálené grily. Kdo se ale vlastně o vítězství v nové soutěži popere?
Odvaha to předvést „Šéfovi“
Zdeněk Pohlreich je pro velkou část veřejnosti jedním z nejvýznamnějších osobností naší gastronomie. Přihlásit se tedy do soutěže, v níž je porotcem, vyžaduje velkou dávku odvahy, sebevědomí i kuchařského umu.
Jak uspěje desítka soutěžních dvojic v novém pořadu FTV Prima Česko na grilu, zjistíme již v sobotu 23. března od 20:15. Společně s obávaným „Šéfem“ se můžete těšit i na jeho kolegu porotce, šéfkuchaře restaurace Mace Martina Svatka a moderátorskou dvojici Patricii Pagáčovou a Tomáše Zástěru.
A které dvojice tedy zabojují o titul? Pojďme si je představit.
Mohlo by vás zajímat
Danny a Daniela - otec a dcera
Když se po sedmnácti letech, strávených ve Spojených státech amerických, vracel Danny se svou dcerou Danielou do Čech, přivezli si nejen vášeň k mexické kuchyni, ale především ke grilování. „Kamarádi v Americe mě naučili grilovat, s jedním z nich, Paulem, jsem navštěvoval grilovací soutěže, festivaly. A to ve vás zůstane,“ říká hlava rodiny, milovník legendárních AC/DC.
Jeho dcera, studentka gymnázia, Daniela slibuje, že s tátou předvedou velkou show. „I když roky žijeme v Česku, asi u nás chleba nenajdete, vše jíme s tortillami a vše s chilli. Takže pikantní budou i naše soutěžní jídla. Jinak by to nešlo,“ prozrazuje mladá dáma.
Viera a David - matka a syn
Bude spolupráce rodiče s dítětem v tomto případě fungovat a ukáže se, zda platí, že „maminka má vždycky pravdu“? Stavbyvedoucí David bude určitě chtít dokázat, že jeho vášeň pro grilování, kterou má od dětských let, může být vítěznou ingrediencí.
„Původně jsem se hlásil se ženou, jenže té se nechtělo, navíc mi pak oznámila, že se chce rozvést. Tak jsem poprosil maminku, aby se mnou do toho šla,“ popisuje netradiční vstup do soutěže David. Zda bude mít možnost představit svou specialitu - knedloburger, tedy místo housky knedlík, uvnitř vepřové a zelí, to se dozvíme v průběhu pořadu.
Denisa a Dominika - sestry
Přestože byla cesta do soutěže pro obě sestry odlišná, mají společný cíl. Pořádně si grilování i celé natáčení užít, výhra by prý byla pouze třešničkou na dortu.
Dominika má však ještě jednu motivaci. „Nasbírám dostatek zkušeností, které mi pomohou, až si budu otvírat vlastní podnik,“ říká dívka, která po škole začala cestovat a poznávat svět. Zakotvila pak v gastro branži a pomáhala v podniku svého otce ve Švýcarsku. Naopak její sestra Denisa zatím myslí především na zdárné ukončení studia na gymnáziu.
Helena a Rado - přátelé
Tento pár jde do soutěže s jedním velmi podstatným handicapem. Helena totiž po prodělaném covidu ztratila chuť i čich, přesto chce zabojovat, což překvapí i Zdeňka Pohlreicha. „Můžu ocenit, jak jídlo vypadá, ne jak chutná ani jak voní, takže je vlastně troufalost do takové soutěže jít, na druhou stranu si říkám, proč by ne,“ svěřila se rodačka z Havířova.
Ačkoliv není do grilování zapálená tak jako její parťák, věří, že mu dokáže pomoci. „Myslím, že to bude v pohodě. Negriluji nijak často, ale jsem učenlivá. Já budu Radova prodloužená ruka. Budu sekat, krájet, nosit, odnášet, míchat, ale šéfem je Rado. On bude zadavatel, já exekutiva,“ vysvětluje Helena. „Těším se na vzájemnou spolupráci u grilu, kdy se prokáže, jestli spolu opravdu umíme pracovat,“ dodává k tomu kreativec v reklamní agentuře.
Roman a Jana - přátelé
Nejlepší kamarádi se seznámili, když pracovali na společném projektu, reklamě pro kavárnu, kterou Jana provozuje. Protože jsou oba soutěživí, rozhodli se přihlásit do nové „grilovací soutěže“. Těší se především na adrenalin, kterým jim soupeření s ostatními dvojicemi přinese.
„Nebojím se výzev a účast v pořadu o grilování je jednou z nich. Kdo by si to nechtěl zkusit a třeba i vyhrát?“ říká Roman. A jakou strategii se tato dvojice rozhodla zvolit?„Když všichni dělají něco stejného, je dobré se odlišit. Na to se zaměříme,“ vysvětluje Jana.
Lucka a Priky - partneři
Dvojici, která by si ráda došla až pro vítězství, spojují hned tři lásky. Jejich vzájemná, pak láska k synovi, kterého spolu mají a nakonec láska ke grilování. „Strašně mě baví sezvat rodinu a kamarády, ugrilovat pro ně spoustu dobrého jídla, a hlavně vyzkoušet svoje nové recepty! A navíc mě motivuje i to, že když jsem s kamarády, vždy po mně chtějí, abych něco ugriloval,“ přiznává svou vášeň Priky.
Vpřed ho žene jasná vidina. „Jednou bych si rád otevřel vlastní bistro, a to je i důvod, proč jsem tady. Pokud s Luckou vyhrajeme, budeme blíž splnění toho, po čem toužím,“ říká. „Je to Prikyho velký sen, jak bych mohla nesouhlasit s tím, aby si ho splnil?“ dodává maminka na mateřské dovolené.
Martin a Jirka - partneři
Martin je cukrářem s vášní pro maso, jeho přítel Jirka má gastronomické vzdělání, které však v praxi neuplatňuje. „Já jsem sice vyučený v oboru kuchař-číšník, ale tomu se dlouhodobě nevěnuju, pracuju jako fakturant, grilování a vaření je pro mě přesto skvělým koníčkem,“ vysvětluje Jirka.
„Rád ochutnávám, co mi Martin uvaří, obecně si myslím, že vztah k jídlu partnery spojuje. U nás to tak tedy je,“ dodává. Větší zodpovědnost tak bude na Martinovi, který by měl dvojici v soutěži dotáhnout co nejdále.
Radek a Nikola - přátelé
Celoživotní kamarády spojuje kromě lásky k jejich rodné Šumavě i velká obliba v grilování. Radek se o gastronomii zajímá s velkým zápalem, Nikola se jako baristka v prostředí dobrého jídla a pití pohybuje velmi často. Oba se těší na nevšední zážitek a novou zkušenost.
„Porotci nás zpočátku trochu rozhodili a znejistěli, což je rozhodně princip této soutěže. Pochopili jsme ale, že někdy si musíme stát za svým a nepředělávat věci podle rad ostatních,“ shodují se po zkušenosti ze začátku soutěže oba účastníci.
Jeana a Rita - kamarádky
„Obecně jsem pro každou legraci, takže když jsem viděla castingovou výzvu, prvním impulzem bylo přihlásit se, což jsem také udělala. A Rita? Ta se ke mně přidala,“ popisuje prvotní impuls pro přihlášení do souboje o půl milionu korun Jeana.
Její kamarádka říká, že šílené nápady miluje a tohle byl přesně ten nápad, kdy si říkala, že to společně „dají“. Největší respekt nemají ze složitých úkolů, ale především ze Zdeňka Pohlreicha.
Don a Michal - přátelé
Pro kamarády z vysoké školy bude soutěž nejen soubojem o titul Grillmastera, ale také zkouškou jejich nervů. Don se totiž netají tím, že má výbušnou povahu a Michal je jedním z mála lidí, kteří ji dokáží tolerovat.
Vzhledem k soutěživosti, kterou mají oba pánové v sobě, se jejich soupeři mají na co těšit. „Já mám rád předem promyšlený plán, zato Michal skvěle improvizuje. Každý jsme jiný – a v tom je naše síla,“ vysvětluje Don taktiku, se kterou do soutěže jdou.
Se všemi soutěžícími dvojicemi se můžete seznámit v naší fotogalerii:
Náš tip: Mezi neoblíbenější grilované pokrmy patří žebra, připravte si je podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat jeřabiny a arónie. Hodí se hlavně ke zvěřině a hovězímu masu
Jeřabiny ke konzumaci dělíme na jeřáb sladkoplodý a černoplodý (aronie). Jeřáb sladkoplodý má oranžovočervené kulaté plody, aronie je temně modrá až… Číst více
Ochutnejte zázračnou aronii: Nejlepší je ve formě sirupu, džemu či kompotu
V obchodech často sháníme různé exotické… Číst více
Nejlepší sirup zastudena připravíme z plodů aronie. Je snadný, chutný, trvanlivý a velmi zdravý
Zralé plody aronie otrháme do košíku. Buď je hned zpracujeme nebo je můžeme několik dnů nechat rozložené na bedničkách a zpracovat, jakmile budeme… Číst více
Arónie je nejen krásná, ale i ceněná pro hodnotné plody, které se dají zpracovat různými způsoby
Jeřáb černý (temnoplodec černoplodý, Aronia melanocarpa) je odolný, nenáročný na pěstování a dosahuje pouze menšího vzrůstu. Pěstuje se buď jako… Číst více
Nezralý angrešt je výborný na zavařování, zralý na moučníky
Angrešt neboli srstka je letní ovoce, kvete později, takže netrpí tolik jarními mrazíky. Dříve se pěstoval hlavně keřový, poslední roky získaly na… Číst více
Desatero rad na téma cuketa: Jak ji nejlépe využít a zpracovat do výtečných pokrmů
Letní měsíce jsou skvělé období pro cukety, které se hojně na zahrádkách vyskytují. Jejich pěstování je snadné, a proto si můžeme bez většího úsilí… Číst více
Nejlepší recepty z cukety: Zkuste cuketové placky, tatarák nebo matjesy!
Cuketa je letos hit a není divu. Tahle… Číst více
Netradiční ovoce českých zahrádek: Josta připomíná rybíz a připravíte z ní tenhle delikátní likér
Když jostu uvidíte někde na keříku, snadno můžete… Číst více
Jak chránit sirup, aby se nekazil. Stačí uplatnit jednoduché rady a sirup spolehlivě vydrží
Sirupy plníme do dobře vymytých šroubovacích lahví (např. od alkoholu), nejlépe z čirého skla. Po vymytí láhve na pár minut vložíme do vyhřáté trouby… Číst více
Nechybí vám na zahradě arónie? Hvězda domácích sirupů se vejde do každé zahrádky a pěstování snadno zvládne i začátečník
Možná nemáte rozlehlou zahradu, ale přece jen… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií aneb O tom, zda má cenu péct všechno nadvakrát a jak nám chutná bezlepkové pečivo
Kdo si „ugriluje“ půl milionu v nové soutěži se Zdeňkem Pohlreichem? Stavbyvedoucí, žena bez chuti a čichu nebo fakturant
Jak na ty nejlepší houskové knedlíky? Díky tipům knedlíkového mistra Petra Kosinera se povedou hned napoprvé
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 4 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 7 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 11 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Přečtěte si Zobrazit více
Zadělávané kuře ve zlaté omáčce: Voňavá sýrová omáčka dá kuřeti nový rozměr chuti, zlatou barvu dodá špetka exotického koření
Pečený bůček podle Pavla Berkyho: Pokud chcete křupavou kůrku, použijte fígl s olejem, radí semifinalista MasterChef Česko
Holka u plotny radí: Jak skvěle uvařit vejce natvrdo nebo naměkko, a jak je snadno oloupat? Pomůže sůl, ocet a studená voda