Sachr dort z jablek: Dokonale vláčná a úžasně šťavnatá varianta rakouské klasiky ozdobená ořechy chutná božsky
26. 4. 2024 Vaření
Pro tradiční Sacher dort je nezbytná kvalitní čokoláda, díky které je celý dezert vynikající. V Sacher dortu s jablky sice čokoládu nahrazují jablka, ale moučník obsahuje i kakao a kakaovou polevu.
Sacher dort
Rakouský dort Sacher přerostl věhlasem hranice země a už dlouho patří mezi její pověstné moučníky. Za jeho počátky bychom museli do roku 1832, kdy dezert vytvořil 16letý cukrářský učeň Franz Sacher pro mlsného knížete Metternicha a jím pořádanou večeři. Franzův mistr onemocněl, proto důležitý úkol připadl jemu.
Jemný čokoládový dort s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou je dnes vyhlášenou klasikou. Jeho originál je ale chráněn výrobním tajemstvím a ohledně "toho pravého receptu" se vede množství sporů. Recept na Sacher dort ani zdaleka není jen jeden, ale nabízí se mnoho variant.
Mohlo by vás zajímat
Jablečná varianta Sacher dortu
V Sacher dortu nechybí množství čokolády a kakaa, jde o velmi vydatný dezert. Můžeme si ale připravit i jeho odlehčenou variantu neboli falešný Sachr.
Potřebujete zpracovat jablka? V tomto kakaovém dortu jim to sluší. Výhodou jablečného dortu je jeho velmi rychlá příprava. Za 20 minut může do trouby. Korpus se bude lépe krájet, když ho necháme uležet do druhého dne. Lepší je využít chuťově pikantní marmeládu.
Když jsem byli malí, narozeniny bez dortu od maminky jsme si asi nedokázali ani představit. Ten magický moment, kdy sfoukente svíčky a něco si tajně přejete, je k nezaplacení. Navíc, narozeninový…
Sachr dort z jablek
Na korpus budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 300 g cukru krystal, 300 g jemně nastrouhaných jablek, 100 g rozpuštěného tuku (Hera, máslo), 40 g kakaa, 1 prášek do pečiva a 3 vejce. Dále si připravte: rybízovou nebo višňovou marmeládu, čokoládovou polevu a vlašské ořechy na ozdobu. Na vymazání a vysypání formy: tuk a hrubou mouku.
Jak na to? Do mísy dejte tuk, cukr a vejce a důkladně vše prošlehejte. Do směsi po lžičkách vmíchejte mouku prosátou s práškem do pečiva a kakaem. Do těsta opatrně přidejte nastrouhaná jablka.
Vše nalijte do vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečte ve středně vyhřáté troubě cca 40 minut. Jestli je dort upečený, zjistíte pomocí špejle. Když je po vytažení z těsta špejle čistá, můžete upečený dort vyndat z formy a nechat vychladnout.
Pak dort rozkrojte a pomažte marmeládou. Rozehřejte čokoládovou polevu a polijte s ní povrch. Moučník ozdobte vlašskými ořechy. Místo ořechů je možné nastříkat šlehačku.
Náš tip: Připravte si podle následujícího receptu Sachr dort z jablek:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Připravte si domácí kandované ovoce sladké jako med. Při vánočním pečení ho oceníte!
Určitě ho znáte z obchodů v podobě… Číst více
Kandované ovoce má ve svátečním pečivu významnou roli. V jakých pochoutkách nesmí chybět?
Kandované ovoce si koupíme hotové nebo si ho můžeme sami připravit. Pokud kupujeme hotové, vybíráme si buď jednodruhové nebo míchané, které je… Číst více
Kouzlo Orientu na vašem svátečním stole: Upečte si hříšně sladké marokánky
Vycházejí ze sladkého cukroví arabského původu a… Číst více
Marokánky: Lahodné placičky nesmí chybět na štědrovečerním stole
Tato oblíbená dobrota pochází ze severu Afriky a peče se u nás již řadu let. Marokánky se vyznačují obsahem většího množství ořechů a kandovaného… Číst více
Jak si připravit doma kandované ovoce. Je to oblíbená sváteční pochoutka i milý dárek
Kandované ovoce je pochoutka, kterou si dopřáváme hlavně o Vánocích. Je to vlastně ovoce, které je důkladně proslazené – napuštěné cukrem. Díky… Číst více
Biskupský chlebíček se správně peče na svatého Mikuláše. Víte, proč?
Láká vás vyzkoušet na Vánoce ještě jiný moučník… Číst více
Italský dezert panettone je plný rozinek a kandovaného ovoce. Upečte jej místo vánočky!
Netroufnete si na vánočku, protože se bojíte… Číst více
Jak upéct měkké a vláčné marokánky, plné kandovaného ovoce a mandlí? Podle názorného videa to zvládne i začátečník
Marokánky patří mezi velmi oblíbené druhy svátečního pečiva. Zároveň jsou druhem, ve kterém nesmí chybět kandované ovoce - buď si ho koupíme, nebo… Číst více
Cukroví s kouzlem exotiky: Marokánky upečené podle receptu od babičky Elišky jsou ihned měkké a vláčné
Dokonalá cukrovinka plná sušeného či kandovaného… Číst více
Jak upéct biskupského beránka? Ochutnejte dokonalé spojení biskupského chlebíčku a velikonočního beránka
Velikonočního beránka můžeme upéct jako tradičně z piškotového, tvarohového, nebo dokonce i kynutého těsta. Pokud ale patříte k milovníkům… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Ty nejsladší a nejlepší rakousko-uherské moučníky: Vanilkou vonící kremeše nebo dokonalý Sachrův dort. Jak na něj?
Vlašské ořechy místo lékárničky: Jejich konzumace napomáhá chránit srdce i mozek a ještě zlepšuje náladu
Jak na Sacherův dort podle Josefa Maršálka? Nejdůležitější je kvalitní máslo a trpělivost při výrobě polevy, zdůraznil slavný cukrář
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 6 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 7 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 8 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 10 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Těchto pět znamení nepouštějte ke grilu: Berani umí jen poučovat, Lvi se nesoustředí a snadno spálí všechno maso
Pěstujeme rajčata: Jak správně zasadit rajčata? Na balkonová stačí samozavlažovací truhlík, tyčková vyžadují hlubší nádobu
Saturejka výborně chutná k masu a hodí se při vaření luštěnin. Aromatická bylinka je hlavní složkou koření čubrica