Pozor, tato jídla do mikrovlnky nepatří! Špenát nebo uzeniny v ní nikdy neohřívejte
23. 10. 2020 Životní styl
Ohřívá a vaří rychleji, než bychom řekli švec. Mikrovlnná trouba se dávno zabydlela ve většině českých domácností. Zrychluje totiž to, co dříve trvalo dlouhé minuty. Zejména ohřívání pokrmů. Jenže aby to bylo nejen rychle, ale také správně a zdravě, měli bychom se držet několika zásad. Jsou totiž potraviny, které do mikrovlnky v žádném případě nepatří.
Špenát
Už jistě víte, že s tím železem to u špenátu není taková sláva, jak se původně myslelo. I tak jde ale o velmi zdravou listovou zeleninu. Špenát je fajn zasyrova do salátů, nebo dušený jako příloha třeba k masu. Ovšem nikdy byste jej neměli ohřívat, a to nejen v mikrovlnce, raději nikde. Ohřevem se v něm obsažené dusičnany mění v dusitany, které našemu zdraví neprospívají. Proto vařte jen tolik, kolik zvládnete sníst.
Mateřské mléko
Pokud kojíte, tak se občas hodí mít mléko do zásoby, třeba když přijde mimčo hlídat babička. Nikdy ale nedovolte, aby se mateřské mléko ohřívalo v mikrovlnné troubě. Jednak se ohřívá nerovnoměrně a tudíž by bylo zčásti studené a zčásti vařící a miminko by se mohlo popálit, ale také při tomto ohřevu dochází ke znehodnocení cenných látek v mléce. Proto je raději ohřejte pod proudem teplé vody, nebo ve vodní lázni.
Mohlo by vás zajímat
Hroznové víno
I když si říkáme, koho by to asi napadlo, tak pro jistotu varujeme: hrozny v mikrovlnce opravdu nikdy neohřívejte. Ano, nikdy. Ani kdyby byly z lednice studené jak psí čumák. Víte, co by se s nimi totiž uvnitř velmi rychle stalo? To samé, co se syrovým vajíčkem. A věřte, že troubu nechcete umývat ani od vejce, ani od rozprsknutého hroznového vína. Celkově se mikrovlnka nehodí pro ohřívání jakéhokoliv čerstvého ovoce, cenné vitaminy by se rychle zničily.
Obyčejná voda
Nebezpečná záležitost. Voda se v mikrovlnce ohřívá nerovnoměrně a tak bude nahoře horká, dole třeba ještě studená, ale při zamíchání může vystříknout a způsobit vám nepěkné popáleniny. Pokud nemáte jinou možnost, ohřívejte tam vodu pomalu a míchejte opatrně. Ale máte-li varnou konvici, je to zcela jistě lepší volba.
Mohlo by vás zajímat
Chilli papričky
Horkem se z nich začne uvolňovat pálivá látka kapsaicin a při otevření dvířek trouby dostanete pěkně štiplavou dávku rovnou do obličeje. I když nejste alergičtí, nemusí to dopadnout zrovna vesele. Pálení v krku, slzení očí, kašlání…no asi jako při použití pepřového spreje. Raději si to vážně rozmyslete.
Uzeniny
Ano, víme, že je to praktické, ale nevhodné. Uzeniny bývají plné nezdravých éček, jejichž případná škodlivost se ohřátím v mikrovlnce ještě zvýší. Pokud už si párky sem tam dopřejete (a kdo ne?), ohřejte je rovnoměrně ve vodě. Budou šťavnatější a přece jen méně rizikové.
Mohlo by vás zajímat
Mražené maso
Téměř vždy se určité části skoro uvaří, zatímco jiné budou ještě napůl mražené. Nejen, že maso pak není moc chutné a vhodné pro další tepelnou úpravu, ale také se tímto způsobem zahřívání v něm mohou pomnožit nebezpečné bakterie. Nechte je proto hezky postaru rozmrznout v chladničce.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 7 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 7 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 14 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38