Češi ho už sto let baští jako diví. Kde se vzal vlašský salát a proč ho máme nejradši s rohlíkem?
26. 10. 2020 Vaření
Už asi tak sto let patří na české stoly. I když se za tu dobu jeho složení i chuť proměnila, vlašák s rohlíkem je stále svačinovým hitem, byť tedy kaloricky spíš odpovídá většímu obědu. Víte, co se do něj dávalo kdysi, a jak se dělá dnes?
Vlašák a jeho historie
Neví se přesně, kdy vznikl, ani proč se jmenuje vlašský. Jsou dvě verze o původu názvu. Buď se vlašák jmenuje podle německého fleischsalat (tedy masový salát), anebo podle nějakého Itala, kterým se kdysi říkalo Vlaši. Pravděpodobnější je ale německý původ slova a možná i receptu. Autorem české verze salátu byl za první republiky pražský lahůdkář Rudolf Linka, jehož lahůdkářství sídlilo v Hybernské ulici. Rudolf Linka dělal vlašský salát z jablek, sledě, hrášku a mrkve z konzervy, pražské šunky od kosti, kyselé okurky, majonézy, soli, a pepře.
Po roce 1948 bylo Linkovo lahůdkářství znárodněno a salát začal vyrábět národní podnik Pramen. Místo sledě, jablek a šunky se ale používaly brambory a salám. A tato verze v podstatě zůstala dodnes a tak si ji většina z nás i pamatuje. Vlašský salát patří spolu s pochoutkovým a pařížským mezi stálice studené kuchyně a každého lahůdkářství. 100 g pořídíte průměrně za 12 Kč. Ale můžete si jej také připravit doma. Máme pro vás recept ze socialistické kuchařky!
RECEPT: Retro vlašský salát
- 160 g měkkého salámu
- 130 g majonézy
- 1 středně velký brambor uvařený ve slupce
- 40 g vařené mrkve
- 40 g vařeného celeru
- 2 menší sterilované kyselé okurky
- 2 lžíce hrášku z konzervy
- lžička cukru
- 1 lžíce hořčice
- sůl, pepř, ocet, vorčestr
Salám, oloupanou bramboru, mrkev, celer a okurku nakrájíme na nudličky. Majonézu smícháme s hořčicí, octem, cukrem, solí, vorčestrem a pepřem a smícháme s pokrájenými surovinami. Přidáme hrášek a zlehka promícháme. Necháme v chladu všechny chutě propojit a salát uležet. A pokud chcete vyzkoušet jiný recept, inspirujte se u našich čtenářů:
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou
Přemýšlíte, co dát dětem do mikulášského balíčku? Ať už to bude mlsání, nebo zdravá nadílka, máme pro vás hned několik tipů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 6 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 6 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 13 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Komentáře
28. 10. 2020 15:13