Světový den paelly
Světový den
Světové den španělské paelly se slaví 20. září. Tento den si klade za cíl dát vědět světu o tomto pokrmu původem z Valencie. Nelze přesně říci, co do paelly patří – co kuchař to jiný recept. Ale historii má tento pokrm zajímavou. Původně byla jídlem rolníků a dělníků. A traduje se, že toto lahodné jídlo vzniklo ze zbytků pro služebnictvo.
Paellu řadíme mezi nejoblíbenější jídla španělské a středomořské kuchyně. Pokrm pochází z oblasti Valencie na východním pobřeží Španělska. Existuje legenda o služebnících maurských králů, kteří vytvářeli pokrmy z rýže ze zbytků z královských banketů.
Středozemní kuchyně zejména za poslední tři dekády v České republice zdomácněla. Začalo se pizzeriemi, přidaly se taverny, francouzské restaurace. Češi si po čase našli cestu třeba i ke španělskému…
Kde se vzala paella a jak ji připravit
Slovo „paella“ pochází pravděpodobně z názvu pánve, na které se tento připravuje. Tato pánev totiž vypadá podobně jako plochý talíř (latinsky patella), na kterém se dříve přinášely obětiny bohům.
Datum světového dne nebylo zvoleno náhodně. Kolem 20. září se totiž sklízí kulatozrnná rýže z oblasti Valencie. Rýže hraje při přípravě paelly zcela zásadní roli. V mnoha receptech najdete mořské plody, avšak tradiční verze paelly z Valencie je neobsahuje. Pravá paella Valenciana se připravuje z kuřecího masa, králíka (někdy i šneků), je okořeněná sladkou paprikou a šafránem. Chybět nesmí ani rajčata, zelené fazole
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Světový den paelly?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 1 hodinou
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 7 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 20 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno 19. 5. 2024 13:06
Přečtěte si Zobrazit více
Šlehaná feta je skvělý dip k čerstvé zelenině nebo ke krekrům. Snadno se připravuje a božsky chutná
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě