Jaroslav Sapík - doyen české gastronomie, který vařil i pro prezidenty
Narodil se v Brně, ale kuchařem se vyučil v proslulém pražském hotelu Ambassador. Jaroslav Sapík je považován za jednoho z prvních opravdu výrazných a slavných moderních českých šéfkuchařů. V 90. letech si otevřel vlastní restauraci a penzion U Sapíků, který se nachází u Klokočné ve Středočeském kraji. Pamatovat si ho můžete také z televizního pořadu Babica vs. Sapík, kde před kamerou vařil s kolegou Jiřím Babicou.
Jaroslav Sapík proslul mimo jiné i tím, že vařil pro československé prezidenty v kuchyni Pražského hradu, ale také na prezidentském letním sídle v Lánech. „Myslel jsem si, že třeba Husák pojídá výhradně vybrané delikatesy. No a ve skutečnosti měl nejradši vařené hovězí žebro s červenou řepou. Později se ukázalo, že nenáročná strava spojovala všechny naše prezidenty,“ prozradil šéfkuchař v rozhovoru pro iDNES.cz.
Související články
Alternativy k těmto receptům
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 17 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít citrusy v kuchyni? Svíčkové nebo koprovce dodají šmrnc, ryby jsou díky nim stravitelnější a pár kapek snese i vývar
David porazil Goliáše! U Pohlreicha dnes zabodoval Dům u dvou Cibulí! Slzy majitele i vzkaz soupeře dojímaly diváky
Blíží se superúplněk a s ním i superrychlá dieta. Astroložka Maria Baudyšová radí, na co si při tom dát pozor