Velikonoční menu: Mazanec, beránek, jidáše a další oblíbené recepty
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a jejich tradice má své náležitosti a zvyky, které se týkají i vaření a stravování. Celý velikonoční týden má například daný speciální jídelníček - o Škaredé středě se jedí škaredá jídla, na Zelený čtvrtek zase pokrmy ze zelených surovin. Bílá sobota pak hospodyňkám dávala prostor k pečení beránka, který symbolicky představuje oběť Ježíše Krista, a také mazance, sladkého bochníku ozdobeného křížem, který se na Boží hod velikonoční odnesl do kostela ke svatému pomazání.
Tradiční velikonoční dobrotou jsou také Boží milosti a další druhy sladkého pečiva z kynutého těsta. Lidé se po měsících střídmého stravování zkrátka zaslouženě chtěli odměnit velkou hostinou. Dnes půst dodržuje málokdo, ale beránky i mazance si dopřáváme stále. Častou chuťovkou je také velikonoční nádivka, do které se přidávají první čerstvé jarní bylinky. Toto jídlo tak patří k oslavě a vítání přicházejícího jara, s nímž jsou Velikonoce pevně provázány.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 4 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 5 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 5 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 14 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Přečtěte si Zobrazit více
Nejslavnější světové dipy: Jak udělat guacamole a co opravdu patří do hummusu?
Cuketa s mrkví a hráškem: Výraznou chuť dodá cibule a česnek, zalitá sýrovou omáčkou uspokojí i náročné strávníky
Encyklopedie českých jablek: Které odrůdy jsou nejlepší na štrúdl, ze kterých je parádní salát a které nejvíce chutnají dětem