Žahour - borůvková omáčka
Ať už se chystáte na knedlíky či lívance, jistě vám přijde vhod ovocná omáčka, kterou hojně používaly naše babičky. Řeč je o tradičním žahouru, nejčastěji připraveném z borůvek. Pokud se chcete držet tradice, zahustěte ho perníkem místo pudinku.
Suroviny pro 3 porce
3 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 1 561 kJ / 373 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 3,53 g |
Tuky | 9,75 g |
Vláknina | 0,15 g |
Cholesterol | 32 mg |
Sodík | 41 mg |
Sůl | 0,10 g |
Sacharidy | 67,73 g |
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
9. 7. 2012 09:43
Tuhle omáčku už jsem scháněla snad 20let,můj muž jí měl před 45lety na táboře,konečně jsem mu jí mohla udělat a čekám dnes na ohlasy,ale už teď vím že je výborná,díky za ní
9. 11. 2011 16:43
Opravdu výborná dnes jsem ji omylem udělala z ostružin, rozmrazila jsem je v domění, že jde o borůvky, ale omáčka byla stejně dobrá jako z borůvek.Posílám bod.
18. 4. 2011 21:18
Tuhle omáčku nám vždycky dělala naše maminka a byla naprosto vynikající. Opravdu se jí nic nevyrovná
21. 3. 2011 13:18
Naprosto vynikající omáčka k lívancům. Přítel byl nadšený
13. 9. 2010 12:41
to uvařím svojí manželce...
25. 8. 2010 18:11
Martuško, děkuji za odpověď. Jste hodná a dík za odpověď i bezva receptík
25. 8. 2010 16:51
Majko, dovolím si odpovědět za Katku, kompot je bezvadný, zkuste, můžete si tak vyvářet žahour po celý rok .
Katko, máte pravdu, zahušťovat lze i perníkem, já mívám po ruce (v zásobě) spíš ten vanilkový pudink, jak koupím perník na strouhání, tak ho většinou zvládneme sníst dříve, než se začne vařit, chutná nám k čaji i takto tvrdý, občas si ho koupíme místo sušenky.
Jo a někdy také část cukru nahradím cukrem vanilkovým
Katko, máte pravdu, zahušťovat lze i perníkem, já mívám po ruce (v zásobě) spíš ten vanilkový pudink, jak koupím perník na strouhání, tak ho většinou zvládneme sníst dříve, než se začne vařit, chutná nám k čaji i takto tvrdý, občas si ho koupíme místo sušenky.
Jo a někdy také část cukru nahradím cukrem vanilkovým
25. 8. 2010 16:40
U nás v Bille mají perník v sáčku přímo nastrouhaný, a mají ho i v menší prodejně potravin ve městě, určitě mají i u vás! když jsem porovnala ceny, vyšlo to na stejno a bylo to bez práce...
25. 8. 2010 16:20
Katko, myslíte, že borůvkovou omáčku můžu udělat i z borůvkového kompotu? Čerstvé borůvky nemám, jenom kompoty. Myslíte, že můžu borůvkový kompot rozvařit a zahustit s perníkem? I když kompotované borůvky nebudou tak tvrdé, ale s chutí bych se mohla k tomuto receptu přiblížit.
25. 8. 2010 16:09
Žahour je opravdu ňamka největší - jen malou připomínku Správně se nezahušťuje solamylem, ale strouhaným perníkem. Perník na strouhání se dá běžně koupit - je to taková tvrdá kostka bez polevy a bez náplně. A to je pak teprve dobrota - to perníkové koření tomu dá šmrnc - žahour pak voní po skořici a po hřebíčku...
14. 1. 2010 13:39
Marti, použila jsem omáčku k dnešnímu obědu na jablkové smaženky od -(tejejy),jen to byly jahody ,borůvky nemám.Skvělá
4. 10. 2009 15:00
Tak tuto omáčku dělávala má babička,když jsme u ní byly na prázdninách a já ji milovala.pořád jsem nevěděla,jak jí dělala,teď konečně vím,jak na todík za ni, my jsme jí mívaly vždy ke svítku(něco jako lívanečky bez marmelády) a to nám moc chutnalonějak mi tento recept uteklposílám bodík
4. 10. 2009 14:00
Děkuji za tento recept. Ještě jsem neochutnal a už cítím tu lahodnou chuť na jazýčku. Na takovém hovězím jazýčku to bude také lahoda. Klobouk dolů. A přeji hodně plusových bodů. Tomáš.
14. 7. 2009 17:04
Mňam +
14. 7. 2009 16:51
To teda musí
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 7 hodinami
Jednoduché čínské nudle
Přidáno před 13 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 14 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 15 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno 11. 6. 2024 20:43
Gyóza knedlíčky
Přidáno 11. 6. 2024 18:17
Právě bylo uvařeno:
"Fajnový" smažený sýr
Elivet uvařil před 2 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
VeronikaMa uvařila před 2 hodinami
Drožďová polévka s pohankou
Peta6 uvařila před 3 hodinami
Zelňačka (klasika)
cvrky uvařila před 4 hodinami
Houskové knedlíky
Skrabi uvařila před 4 hodinami
Houskové knedlíky z prášku do pečiva
Skrabi uvařil před 4 hodinami
Rajská omáčka s karbanátkem
Skrabi uvařila před 4 hodinami
Houbová kolínka z trouby
Jan Nemec uvařila před 4 hodinami
Vídeňské brambory
Mettynka uvařila před 5 hodinami
Lečo, jak ho dělám já
PETROCK1973 uvařila před 5 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Čím naplnit a posypat ovocné knedlíky. Chutná posypka oblíbenou dobrotu ještě vylepší. Každý má rád něco jiného
Ovocné knedlíky pokaždé jinak: Vyhrají u vás tvarohové, kynuté, bramborové, odpalované, nebo jogurtové?
Fast food zdravě i pro děti: Cuketová pizza, krůtí řízečky i tvarohové knedlíčky malé caparty nadchnou
Další recepty
Tématické fráze: borůvková omáčka borůvkový rozvar jahodový žahour borůvkový žahour s knedlíky zahour z jahod borůvková omáčka na knedlíky omáčka z borůvek žehour jak se dělá žahour jahodový rozvar recept borůvková omáčka borůvková omáčka na lívance rozvar z borůvek borúvková poleva borůvková omáčka recept žahour jahodový lívance s borůvkovým žahourem žahour z ostružin žanhour boruvkova poleva na knedliky
Suroviny: borůvky, cukr, skořice, máslo, voda, mléko, pudink vanilkový
Žahour - borůvková omáčka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/586R
31 názorů