Citrusy ve vašem jídelníčku – recepty s cenným zdrojem vitamínu C
Mají rády teplé podnebí, proto rostou především v jihovýchodní Asii a Africe. Citrusy se dají pěstovat jako okrasné rostliny, důležitější ovšem je, že nám dávají sladko-kyselé plody plné vitamínu C a dalších prospěšných látek. K tomu krásně voní a mají specifické chutě, které se dají různorodými způsoby využít (nejen) při vaření.
Například kyselý citron je známý díky tomu, že neutralizuje pachy pečených a smažených ryb a dodává svěžet také řízkům. Je osvěžující složkou limonád a vyvažuje sladkost pokrmů. Umí také bělit zuby, mírně desinfikovat a čistit mastnotu, což se může hodit.
Naopak sladký, ale nepříliš výrazný pomeranč jde skvěle dohromady s tmavým a divokým masem, které příjemně ovoní a dodá celé pečínce úplně jiný rozměr. Ostatně, kachna na pomerančích je známou gurmánskou lahůdkou. Pomerančová šťáva ale skvěle zjemní i husté zeleninové polévky, například mrkvovou nebo dýňovou.
Z citrusů dále známe a konzumujeme ještě hořký grapefruit neboli grep, limetu, která se nejlépe hodí do míchaných koktejlů, dietní pomelo a mandarinky, které milují především děti.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 17 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
„Il Boemo“ Josef Mysliveček měl na talíři spoustu zeleniny a mohl si pochutnávat na tiramisu, které sloužilo jako afrodisiakum
Hladové hostiny Františka Josefa I.: Nedojedené zbytky jídla hostům brali přímo od úst
MasterChef Česko: Připravte si zapečenou bagetu! Máme pro vás 10 tipů, čím ji naplnit!