Jak zpracovat meruňky - recepty na koláče a další pochutiny
Meruňky jsou takový malý, nenápadný zázrak původem z Číny. Díky obsahu provitamínu A, vitamínů skupiny B, vitamínů C a celé řady minerálních látek dokážou posilovat naši obranyschopnost, sližují cholesterol, podporují nervový systém, zlepšují zrak i kvalitu nehtů a vlasů a údajně dokážou také zpomalovat stárnutí. Tuto pověst si získaly zřejmě tím, že chrání naši kůži při opalování. 100 gramů meruňek navíc obsahuje jen 57 kalorií, mohou si na nich tedy pochutnávat i dietáři. Sluší se zmínit také to, že konzumace meruněk zázračně pomáhá na zácpu, a to i u malých dětí.
U nás se ty nejchutnější meruňky pěstují na jižní Moravě. Až je budete kupovat, zkuste sehnat plody pocházející právě z této oblasti. A kam s nimi? Máte-li jich hodně, určitě je zavařte nebo udělejte domácí kompot. Meruňky se božsky hodí do buchet a koláčů, klasikou jsou meruňkové knedlíky s cukrem a máslem. Šťavnaté plody jsou perfektní také na výrobu hustého domácího džusu.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 9 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
Delikatesy z hub: Falešné škvarky z bedel a masáků, hříbková slanina nebo houbová paštika chutnají božsky
Květák býval pochoutkou na dvorech králů. Dnes oceníme jeho zdravotní benefity
Pečeme s Ivou: Křupavé kořenové bagety jsou upečené jen z několika surovin. Delším kynutím však získají úžasnou chuť