Česnek je skvělým dochucovadlem, ale také lékem mnoha neduhů
Česnek má silnou, pikantní a ostrou chuť. Jeho vůně je také výrazná, což jej činí oblíbenou přísadou v mnoha kuchyních po celém světě. A co česnek a pěstování? Nejlepší je ho pěstovat v slunném a dobře odvodněném místě. Podzemní hlízy se zasazují na jaře nebo na podzim a sklízí se, když listy začnou žloutnout a usychat.
Využití v kuchyni
Česnek je nezbytnou přísadou v mnoha pokrmech. Může být použit syrový nebo tepelně upravený a je základní složkou mnoha omáček, polévek, marinád, těstovinových pokrmů a pečených jídel. S oblibou se "maže" také například na topinky nebo langoše. Česnek lze nasekat na plátky, rozdrtit, nastrouhat nebo použít jako celý stroužek podle receptu.
Tip: Nebaví-li vás česnek pořád loupat, můžete je zkusit zakonzervovat v oleji nebo v soli.
Léčba česnekem
Česnek je ceněný pro své potenciální zdravotní výhody. Obsahuje antioxidanty a sloučeniny, které mohou pomoci snížit krevní tlak, podporovat zdraví srdce, posilovat imunitní systém a mít protizánětlivé účinky. Pravidelná konzumace česneku byla také spojena s potenciální prevencí některých nemocí.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jednoduchá pomazánka z tvarůžků
Přidáno před 1 hodinou
Makový tmavý pšenično-žitný chléb
Přidáno před 3 hodinami
Tvarohové knedlíčky s meruňkami obalené v oříšcích
Přidáno před 5 hodinami
Domácí králík na slanině, kedlubnové zelí a domácí knedlíky
Přidáno před 14 hodinami
Paprika z horkovzdušné fritézy zapečená s uzeným, bramborovou kaší a sýrem
Přidáno před 18 hodinami
Povidlové taštičky podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 19 hodinami