Pečený bůček na uzené paprice, cibuli a česneku je krásně šťavnatý a voňavý, jeho příprava je snadná i pro začátečníky
20. 12. 2023 Vaření
Pokud jste dostali chuť na bůček, vyzkoušejte ten pečený na uzené paprice, cibuli a česneku. Potěší všechny milovníky masa, výborně chutná a jednou za čas si přece trochu kaloričtější jídlo dát můžeme.
Pečený bůček
Bůček není druhem masa, které bychom si měli dávat denně. Jednou za čas ale můžeme zahřešit a dopřát si pečený bůček s křupavoučkou kůžičkou.
Výhoda pečeného bůčku je, že z něj vlastně máme dvě jídla, tedy pokud zbyde. Jeden den teplou variantu, která skvěle chutná třeba s bramborovým knedlíkem, druhý den můžeme bůček podávat studený s pečivem a kyselou okurkou.
Mohlo by vás zajímat
Příprava bůčku na pečení
Než dáme bůček do pekáče, uděláme na kůži a do sádla pod ní asi centimetr hlubokou mřížku. Na řezání si vezmeme hodně ostrý nůž. Do nařezaného bůčku nasypeme sůl a kmín, podlijeme a můžeme dát péct.
Kromě soli a kmínu můžeme bůček dochutit černým pepřem, skvěle se k němu hodí i česnek a cibule.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Pečený bůček na uzené paprice, cibuli a česneku
Na přípravu tohoto bůčku si připravte: 800 g bůčku, vodu na podlití, sůl, celý kmín, 4 stroužky česneku, 1,5 lžičky uzené papriky a 1 větší cibuli.
Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Na masu v kůži udělejte do hloubky asi centimetr co nejblíže k sobě podélné zářezy a následně vytvořte kostičky. Pak maso osolte, pokmínujte, dejte do pekáčku, podlijte vodou a pečte v troubě nejdříve kůží dolů. Maso opečte dorůžova, to trvá krátkou dobu. Pak opečené maso otočte kůží nahoru a pečte dál. Trochu sosu z pekáčku ke konci pečení odeberte a vmíchejte do něj špetku uzené papriky.
Česnek oloupejte a nasekejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji na kolečka. Voňavým sosem pak vepřový bůček v pekáčku přelijte. Když maso zlátne, přidejte česnek a cibuli. Pečte do křupavé kůrčičky.
Upečený bůček vyndejte z pekáčku a nařežte ho na plátky. Podávejte se zelím a s bramborovým knedlíkem, pokrm skvěle doplní i dušené žampiony s jarní cibulkou.
Náš tip: Připravte si pikantní bůček podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Farmář Daniel Pech poradil, jak poznat kvalitní česnek. Sám ho na Vysočině pěstuje a prodává za 75 korun za kilo ve stánku u pole
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 57 minutami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 7 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno 19. 5. 2024 13:06
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno 19. 5. 2024 11:19
Přečtěte si Zobrazit více
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou
Krušovické vepřové plátky se opékají na sádle a podlévají pivem, jsou neuvěřitelně šťavnaté a díky chilli papričce i lehce pikantní
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá