Cukr: Oslaďte si život sladkými pochoutkami
Cukr hraje významnou roli v kulinářství a potravinářském průmyslu a je oblíbeným sladidlem ve většině kuchyní. Je důležité konzumovat ho ale s mírou a dbát na vyváženou stravu pro udržení zdraví. Cukr totiž sice poskytuje rychlý a sladký zdroj energie, ale jeho přílišná konzumace může mít negativní vliv na zdraví včetně rizika vzniku obezity, kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky.
Druhy cukrů
Základem všech kuchyní je klasický bílý cukr, ale existují i další druhy.
- Bílý cukr: Bílý cukr je nejčastěji používaný druh a je získáván z cukrové třtiny nebo cukrové řepy. Je to běžná ingredience pro slazení nápojů, pečení a vaření.
- Hnědý cukr: Hnědý cukr je často považován za přirozenější alternativu bílého cukru. Obsahuje určité množství melasy, což mu dává tmavší barvu a bohatší chuť.
- Moučkový cukr: Moučkový cukr je bílý cukr, který byl jemně mletý na práškovou konzistenci. Často se používá pro výrobu cukrové polevy nebo do pečení.
- Třtinový cukr: Třtinový cukr je získáván z cukrové třtiny a má robustní chuť a tmavší barvu. Jedná se o lepší volbu, než je klasický bílý cukr.
Použití cukru v kuchyni
Cukr se nejčastěji používá k dochucení a slazení různých pokrmů a nápojů. Je základní složkou sladkých pokrmů, jako jsou nejrůznější dezerty (koláče, dorty, řezy atd.), sladké nápoje či sladká jídla (dukátové buchtičky, ovocné knedlíky, žemlovka apod.). Nicméně se hojně využívá i ve slané kuchyni, nejčastěji k vyvážení kyselé chuti, například v rajské či koprové omáčce.
Den karamelu
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 16 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 18 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 18 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 20 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 21 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na ty nejlepší plněné papriky: Chuť omáčky vylepší zakysaná smetana nebo uzená mletá paprika
Barevné dny Velikonoc: Proč je pondělí modré a sobota bílá? A kdy zadělat na mazanec?
Výživa kojící matky ovlivňuje zdravý vývoj miminka. Přidejte mu do koktejlu živin ryby, ořechy i mléčné výrobky