Bršlice kozí noha je úporný plevel i ceněná jedlá rostlina. Záleží na úhlu pohledu
Bršlice na zahradě, to není nic příjemného, tato plevelná rostlina má úžasnou schopnost rozrůstat se a obsadit každý volný záhon. Pokud máte bršlici, je před vámi boj na dlouhou dobu a vítězství má v kapse vždy bršlice. Přesto nám tato rostlinka může být užitečná.
Bršlici se výborně daří na stinných místech, v křovinách a okrajích lesů. Bez problémů roste i na přímém slunci, jen není tak bujná a vysoká. Dejte si pozor, ať si rostlinu nepřenesete nechtíc do zahrady, třeba vrostlou mezi kořeny pěkných trvalek od přátel. Bršlice květinové záhony s trvalkami nebo např. porosty malin snadno zamoří, a i když se ji budeme snažit zlikvidovat, vždy v zemi nějaký kořínek zůstane.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Bršlice kozí noha v kuchyni
Na bršlici se ale lze dívat i jiným pohledem. Její listy mají příjemnou mrkvovou či petrželovou vůni a uplatní se v naší kuchyni. Inspiraci k využití můžeme čerpat od našich babiček, které znaly mnohé plané rostlinky a dovedly si s nimi poradit.
Využití bršlice zasyrova i při vaření
Listů bršlice je všude dostatek a máme je zadarmo. Nebojte se je vyzkoušet, nejspíš budete jejich chutí příjemně překvapeni.
- Mladé listy bršlice používáme zasyrova. Příjemně chutnají, hodí se do pomazánek a salátů, do těstovin, na přípravu pesta, dokonce je lze mrazit pro pozdější použití (do polévek, zapékaných jídel a nádivek). Listy jsou vhodné i k úpravě na způsob špenátu.
- Starší listy již jsou tužší a hodí se nanejvýš k tepelné úpravě.
- Dokonce i pro jemné květy bršlice najdeme využití. Doporučují se ke zdobení sladkých a slaných jídel, můžeme je přidávat do pečiva a do různých jarních nádivek.
- Semena bršlice používáme obdobně jako semena anýzu nebo fenyklu.
A jak používáte bršlici vy? Budeme rádi za vaše tipy do komentářů pod článkem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 2 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 3 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 9 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma špenát: Poradíme, jak ho opláchnout, spařit, dusit, ochutit a zamrazit
Jak sbírat maliny? Tuto činnost si můžeme usnadnit a málokdo ji umí, vyzkoušejte několik praktických rad
Jak uvařit sirup nebo med ze sedmikrásek. Máme pro vás další specialitu našich babiček
Komentáře