Časté chyby při vaření vývaru: Na vině nezdaru může být horká voda, pěna na hladině nebo rychlý var polévky
Masový vývar používáme k přípravě polévek, omáček nebo k podlití masa. Můžeme si ho připravit do zásoby a dochutit s ním jídlo místo použití masové kostky. Někdy se však vývar nepovede tak, jak má. Je možné chybu napravit?
Mohlo by vás zajímat
Nejčastější chyby při přípravě vývaru
Jde o základní pravidla při vaření, která si snadno zapamatujete:
- Maso vkládáme do studené vody, aby se chuť postupně uvolnila do vývaru. Při vložení do horké vody se maso zatáhne a nepustí šťávu ven.
- Kosti před vařením je třeba opéct, aby se neuvolnily bílkoviny, které zakalí polévku. Hned na začátku varu sbíráme z hladiny pěnu.
- Vývar necháme probublávat, tzv. "táhnout" několik hodin, aby se všechny chutě dostaly do polévky. Rychlý var způsobí nevýraznou chuť pokrmu.
- Nedoléváme studenou vodu do polévky, aby se maso nezatáhlo. Vývar s mdlou chutí nikoho nenadchne, proto používáme jen vařící vodu.
- Slabou polévku zachráníme vyndáním masa (popř. zeleniny) a tekutinu redukujeme, dokud není její chuť výraznější. Obsah do vývaru vrátíme.
Nechte se inspirovat našimi radami i našimi recepty a žádné zbytečné chyby už neuděláte. Vyzkoušejte hovězí vývar, inspirovaný následujícím videem a uvidíte, jak je to snadné:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 21 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Tajemství poctivého domácího masového vývaru: Kosti i zeleninu předpečte v troubě a vývar „táhněte“ aspoň 5 hodin
Dokonalý domácí bujon připravíme i ze zbytků a můžeme jej zamrazit na příště. V chuti předčí ten kupovaný!
Kouzlo poctivého vývaru: Chce to vhodné maso i kosti, málo mrkve a nešidit dobu přípravy
Komentáře