Z úrody vyzrálých rajčat si uvaříme ten nejlepší domácí kečup. Ochutíme ho podle sebe, výsledek bude určitě kvalitní
Domácí kečup je skvělou variantou, jak využít velkou úrodu nejen rajčat, ale i letních jablek. Výsledkem bude kvalitní produkt, který s chutí spotřebujeme během následujících měsíců na dochucení mnoha pokrmů.
Kečup je sladkokyselý kořeněný výrobek hustší konzistence, který používáme na dochucování podobně jako hořčici nebo některou majonézovou omáčku. V případě domácího produktu máme jistotu kvalitní suroviny.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak kečup vyrobíme
Většina domácích kečupů obsahuje rajčata, jablka a cibuli. Rajčata a jablka omyjeme a spolu s oloupanou cibulí nakrájíme na kolečka. Podlijeme nepatrně vodou a rozvaříme na kaši, pak propasírujeme přes síto. Ochutíme kořením, solí, cukrem a octem. Na mírném ohni ještě dusíme, aby se chutě propojily a hmota zahustila. Nakonec přecedíme a můžeme rozmixovat, aby byl kečup jemný.
Chuťové variace kečupů
- Do kečupu s ohledem na budoucí strávníky můžeme přidat pálivou papriku nebo chilli.
- Můžeme ho ale naopak uvařit sladší a méně kořeněný.
- Kečup lze ochutit také bylinkami.
- Do základu je možné rozvařit i jinou zeleninu, např. papriky, mrkev, červenou řepu nebo celer. Musíme ale počítat s tím, že kečup tím částečně chuťově a barevně ovlivníme.
Jak kečup zavaříme
Kečup lijeme horký do předehřátých sklenic, uzavřeme a otočíme na 10 minut na víčko. Můžeme jej také sterilovat 20–25 minut za varu vodní lázně.
Vzhledem k tomu, že kupované kečupy bývají z nekvalitních surovin a plné chemie, jejich domácí výroba se rozhodně vyplatí.
Video poradí, jak vyrobit domácí kečup
Rajčata se výborně hodí i na další způsoby zpracování. Jednou z možností jsou rajčata naložená v oleji - jak na to, poradí náš další článek.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 1 hodinou
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 7 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 20 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno 19. 5. 2024 13:06
Přečtěte si Zobrazit více
Jak snadno dostat kečup z láhve. Nejprve nechce téct vůbec a najednou ho máme na talíři až příliš
Jak naložit rajčata do oleje. Ochucené bylinkami, česnekem a chilli papričkami skvěle chutnají a jsou oblíbeným jedlým dárkem
Jak zpracovat papriky. Mohou tvořit hlavní chod, být součástí zeleninové směsi, dají se zavařit na zimu
Komentáře