Jak nechat vykapat tvaroh. Jednoduchá rada pro začátečníky
Někdy koupíme tvaroh, který je řidší, než potřebujeme. Jednoduchým postupem z něj necháme vykapat syrovátku a můžeme použít po libosti, do sladkých i slaných jídel. Často ho používáme na přípravu náplní do koláčů, na ovocné knedlíky nebo na pomazánky.
Na vykapání tvarohu, což uměly už naše babičky, použijeme čisté plátno (utěrka, velký kapesník, kus prostěradla, látkový ubrousek apod.) o rozměrech asi 30x30 cm. Plátno polijeme vroucí vodou, kvůli dezinfekci. Kromě toho budeme potřebovat cedník a nádobku na zachycení syrovátky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak nechat okapat tvaroh
Postup je snadný:
- Do cedníku rozložíme plátno.
- Pod cedník dáme nádobku na syrovátku.
- Cedník na ni položíme nebo zavěsíme.
- Na plátno vyklopíme tvaroh.
- Vše vložíme do ledničky a necháme několik hodin (do rána) vykapat.
- Tvaroh využijeme do pomazánek nebo moučníků.
Syrovátka se hodí jako osvěžující nápoj nebo místo jiné tekutiny při pečení chleba, pečiva či moučníků.
Z domácí Lučiny můžeme připravit pomazánku. Jednou z možností vás provede názorný videorecept.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 7 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 8 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 14 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Jak začlenit syrovátku do našeho jídelníčku? Zdravá potravina vzniká při výrobě sýra a hodí se do smoothie i pečiva
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou
Poctivý domácí tvaroh zvládne i úplný začátečník. Stačí se vyzbrojit teploměrem a trpělivostí
Komentáře