Očistit chřest tak, abychom ho neznehodnotili, vyžaduje naši pozornost
Křupavý a lahodný chřest je vítanou změnou v jarním jídelníčku. Kupujeme bílý a později i zelený (příp. fialový) chřest balený ve svazcích. Nákupu i přípravě je potřeba věnovat pozornost, abychom cennou surovinu neznehodnotili.
Při nákupu sledujeme čerstvost (chřest nesmí být ovadlý a ohebný, je křehký, sevřené hlavičky při tření jedné o druhou vržou a při zlomení hlasitě prasknou), nepoškozenost i barvu výhonků. Chřest dlouho neskladujeme, brzy vysychá a dřevnatí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak očistit chřest
Čistíme jej ostrou škrabkou na zeleninu.
- Bílý chřest má tužší slupku, čistíme ji od hlavičky směrem k druhému konci po celém obvodu.
- Dřevnaté konce po kouskách odkrajujeme, dokud nenarazíme na křupavou část.
- Bílý chřest opět svážeme a vaříme nastojato ve vodě se solí, trochou citronové šťávy a cukru, abychom zmírnili případnou nahořklost. Hlavičky by z vody měly vykukovat, abychom je nerozvařili. Vaříme asi 5–8 minut.
- Zelený (fialový) chřest většinou není potřeba loupat, leda ve spodní třetině u silnějších stonků.
- Slupky ani odkrojené konce chřestu nevyhazujeme, poslouží na vývar.
- Vaříme jej raději jen v páře, protože se snadno rozvaří. Stačí mu 2–3 minuty.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Paprika z horkovzdušné fritézy zapečená s uzeným, bramborovou kaší a sýrem
Přidáno před 10 hodinami
Povidlové taštičky podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 11 hodinami
Kurkumačka s kroupami
Přidáno před 17 hodinami
Salát z kuskusu a bylinek a la Taboulé
Přidáno před 17 hodinami
Jarní vietnamské závitky
Přidáno před 19 hodinami
Francouzský toust (toast)
Přidáno před 21 hodinami
Komentáře