Popraskanému těstu na velikonočního beránka lze předejít správným postupem
Nepodařený výsledek pečení dokáže rozmrzet asi každého. Zvláště pokud jsme se chtěli pěkným výsledkem pochlubit. Nehodám v kuchyni lze většinou předejít. Není nutné mít z pečení moučníků obavy, ale důležité je vědět, jak na to.
Beránek je tradiční velikonoční moučník. Pečeme ho z různých těst, od kynutých přes třená až po piškotová. Dokonce lze upéct beránka i bez formy. Kromě správně připraveného těsta je důležitý i způsob pečení, aby se moučník podařil.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak předejít prasklinám u beránka
Nejdůležitější je správné předehřátí trouby, aby se těsto peklo rovnoměrně. Každý se řídí zkušenostmi s vlastním spotřebičem, protože každá trouba peče jinak.
- Kypřící prostředky do těsta dávkujeme podle receptu. Mnoho kypřidla mívá za následek bouřlivý proces při pečení a popraskání těsta.
- Povrch těsta ve formě můžeme povlažit vodou nebo mlékem, kynutého beránka rozšlehaným vejcem apod. Tekutina zvlhčí povrch a umožní plynům lépe unikat.
- Troubu vyhřejeme na 180 °C.
- Formu s těstem vložíme do vyhřáté trouby.
- Necháme asi 10-15 minut péct při této teplotě. To je důležité, aby kypřící prostředky (droždí, pečicí prášek, sníh) mohly začít účinkovat.
- Pak teplotu snížíme na 150-160 °C a dopečeme.
- Beránky ve formě s víkem pečeme o 5-10 minut déle než bez víka.
- Upečené těsto poznáme zapíchnutím čisté špejle, která musí po vytažení být suchá. V opačném případě moučník opatrně vrátíme do trouby a pečeme dál.
I popraskané těsto lze šikovně zamaskovat vydatnějším pocukrováním, polevou (čokoládovou nebo cukrovou), ozdobným zakrytím povrchu krémem nebo sněhem. Pomohly vám naše rady? Můžete nám napsat do komentářů pod článkem.
Pro inspirací vám doporučujeme ke zhlédnutí následující videorecept:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 1 hodinou
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 1 hodinou
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 7 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 20 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalého beránka? Nejdůležitější je mít správnou formu, v níž se dobře propeče a snadno vyklopí
Proč předehřívat troubu před pečením moučníků? A jak péct různá těsta
Jakého pečete beránka? Dáváte přednost piškotovému nebo třenému těstu? Upéct jej můžete i bez formy
Komentáře