Jak se vyrábí turecký med: Příprava není složitá, ale sladká dobrota stojí za hřích
Turecký med patří mezi dobroty, které si můžeme koupit na pouti, ale stále častěji je k dostání i v běžných obchodech nebo si ho můžeme doma sami vyrobit. Turecký med má podobu sladkých bloků nebo kostiček s oříšky.
Med se šlehanými bílky, cukrem a oříšky je cukrovinkou, za jejíž původ je považováno Turecko. Turecký med byl od nepaměti tvrdý blok sladké hmoty, plný ořechů, hlavně pistácií, který se sekal sekáčkem a prodával na váhu.
Mohlo by vás zajímat
Jak se vyrábí turecký med
Jeho příprava není složitá, takže si ho můžete vyrobit sami:
- Na 3 bílky počítáme 100 ml medu, 200 g krupicového cukru a 150 g ořechů, ale receptů je nekonečně mnoho a musíme si vybrat ten, který nám vyhovuje.
- Ořechy (pistácie, lískové a vlašské ořechy nebo kešu) opražíme rychle na pánvi nebo v troubě a v utěrce je vymneme, aby se oddělily slupky.
- Bílky ušleháme s částí cukru do tuhého sněhu. Do sněhu postupně zašleháme zbytek cukru a pomalu přiléváme rozpuštěný (nikoliv horký) med.
- Do bílé směsi přimícháme vařečkou ořechy a směs rozprostřeme do formy, vyložené pečicím papírem nebo ji natřeme na dortové oplatky a zatížíme.
- Turecký med necháme v chladu ztuhnout a další den ho krájíme ostrým nožem na různě velké řezy, kostky, trojúhelníky.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Osvěžující poháry s mraženými borůvkami
Přidáno před 1 hodinou
Jogurtový dip s česnekem
Přidáno před 3 hodinami
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 7 hodinami
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 8 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 9 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 9 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Krásné a lahodné pralinky jako jedlý dárek: S námi je zvládne i naprostý začátečník
Holka u plotny peče: Hrníčková Granko bábovka je neskutečně vláčná, voní kakaem a snadno se připravuje
Sladká pochoutka ze Slovenska: Jak si doma připravit pouťovou dobrotu, které se říká košický med
Komentáře