Jak správně připravit svíčkovou omáčku? Poradíme osvědčený postup
Svíčková omáčka je slavnostním jídlem, s puncem dokonalosti. Recepty se mohou malinko lišit, ale pokud má být svíčková poctivá, mají něco společného - a to velkou časovou náročnost. Svíčková se dělá den předem, aby se chutě do druhého dne stihly rozležet.
Základem svíčkové omáčky je správně zvolené maso. Tradičně se používá hovězí maso, ale myslivci dobře vědí, že vynikající svíčková je také z jelena či laně. Zvolíme sval lemující páteř, tedy svíčkovou, ale můžeme sáhnout i po tzv. nepravé svíčkové. To je sval z přední části plece, který svým tvarem, ale i jemností a křehkostí skutečnou svíčkovou připomíná.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak správně připravit svíčkovou omáčku
S přípravou začneme den předem. Omáčka potřebuje čas, aby se správně rozležela.
- Maso v celku osolíme a opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo a zůstalo šťavnaté.
- Na másle osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli, ke které přidáme nadrobno nakrájenou nebo nastrouhanou kořenovou zeleninu. Smažíme, dokud zelenina nezezlátne.
- Maso dáme na zeleninu, přidáme bobkový list, nové koření a celý pepř, podlijeme trochou vody a přiklopíme. Dáme do trouby, kde pečeme na 180 °C 4–5 hodin, dokud maso nebude měkké.
- Když máme upečeno, dáme maso stranou, vybereme koření a zeleninu rozmixujeme do hladké omáčky.
- Omáčku nakonec zjemníme smetanou a dochutíme solí.
- Servírujeme s houskovým knedlíkem, zdobíme brusinkami, plátkem citrónu a šlehačkou.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 1 hodinou
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 7 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 20 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno 19. 5. 2024 13:06
Přečtěte si Zobrazit více
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
Lze grilovat mražené ryby? Rozhodně ano a my vám poradíme, jak na jejich správné rozmrazení
Deset otázek a odpovědí na téma svíčková omáčka: Co potřebujete vědět, aby byla jako od babičky
Komentáře