Jak upéct maso? Poradíme správný postup a přidáme i několik receptů na chutný oběd
Pečené maso je oblíbeným obědem, který není ani příliš náročný na přípravu. Přitom je mnoho variant, jak maso upéct a jakou přílohu k němu zvolit. Dokonce i pečení masa se dá dovést k dokonalosti. My vám v tomto článku poradíme, jak na to.
Při pečení je potřeba respektovat daný druh masa a pečení mu přizpůsobit. Některá masa jsou sušší a tak je můžeme špikovat, obalovat ve slanině nebo péct s jiným tučným druhem masa. A důležité je si uvědomit, že pečení nelze uspěchat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct maso v troubě
Základem je výběr masa, ne každé se ale na pečení hodí, třeba taková kližka se na pečení nehodí vůbec. Ta patří do guláše. A pokud si nejste jisti, zeptejte se řezníka, jistě vám rád a ochotně poradí.
- Než dáme maso do trouby, je dobré nechat ho alespoň hodinu v pokojové teplotě. Teplotní šok masu nesvědčí a zbytečně tím ztrácí na kvalitě.
- Dostatečně maso osolíme a okořeníme ze všech stran. Základem je sůl a pepř, ke drůbežímu se hodí sladká paprika, k vepřovému kmín a ke zvěřině jalovec. Využít můžete i různé kořenící směsi.
- Maso podlijeme, přikryjeme poklicí nebo alobalem a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme s roštem uprostřed na teplotu 200–220 °C.
- Během pečení maso poléváme výpekem a otáčíme.
- Před koncem pečení pekáč odkryjeme a dopečeme dozlatova.
Pečení masa neuspěcháte zvýšením teploty. Výsledkem bude syrový vnitřek a spálené maso na horní straně. Své o tom ví ten, kdo někdy pekl třeba husu, která se peče dlouho a na nízkou teplotu. Právě tento videorecept jsme pro vás připravili na závěr našeho článku.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 13 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 15 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 15 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 17 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 18 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Jak upéct meruňkovou bublaninu. Máme pro vás snadný recept na moučník pro příjemné odpolední chvíle
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
9 častých chyb při pečení masa v troubě: Jak na dokonale měkké a šťavnaté pečínky
Komentáře