Jak upéct nadýchané rohlíky? Stačí nám několik základních surovin, které máme vždy po ruce
Kdo by nemiloval k snídani křupavý a nadýchaný rohlík namazaný máslem a podávaný společně s ranním šálkem kávy. Tajemství výtečných rohlíků se skrývá v kynutém těstě, které si můžete doma jednoduše připravit a stačí vám na to několik málo ingrediencí.
Není nad křupavý upečený rohlík nebo chléb přímo z naší trouby. Příprava těsta je velmi jednoduchá a hotová za pár minut. Základem pro kynuté těsto je čerstvé droždí, ze kterého necháme vzejít silný kvásek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Recept na rohlíky
Připravíme si 470 g hladké mouky, dále 70 g rozpuštěného sádla, 270 ml vody, 21 g čerstvých kvasnic nebo 7 g sušených, 2 lžičky soli,1 lžičku cukru a trochu mléka.
- Do misky si rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru, trochu vlažného mléka a promícháme. Nyní přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
- Ve větší míse smícháme zbylé ingredience a přidáme zpěněný kvásek. Vše zpracujeme do těsta a poté uložíme do mísy. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout zhruba hodinu na teplém místě.
- Po vykynutí vytvarujeme rohlíky na plech a necháme je tam kynout ještě 15 minut.
- Troubu si rozehřejeme na 230 °C, naspod dáme kastrůlek s vodou, aby se tvořila pára.
- Rohlíky potřeme vlažným mlékem, posypat můžeme podle chuti solí či semínky a pečeme 10–15 minut do zlatova. Poté necháme vychladnout na mřížce.
Z kynutého těsta si můžete také vyzkoušet domácí housky. Video recept vám poradí, jak jednoduše a rychle housky zaplétat. Napište nám do komentářů, jak se vám povedly. Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 50 minutami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 2 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 2 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 20 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 22 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Jak upéct nejlepší palačinky. Vyzkoušejte deset osvědčených triků a vaše palačinky budou mít skvělou chuť
Famózní žloutková bábovka podle Josefa Maršálka: Důležitá je délka pečení i dobře zamíchaná poleva, radí cukrář
Komentáře