Jak na bešamel? Poradíme, jak zvládnout tuto základní omáčku do zapékaných pokrmů jako profíci
Bešamel je základní bílá omáčka. Slouží k zapékání pokrmů (suflé, lasagne, zapékaná zelenina apod.), přidáváme ji k zvláčnění hmoty na krokety nebo ji využijeme jako základ k bílým speciálním omáčkám (např. sýrová, Mornay, hořčičná atd.).
Co na bešamel připravit
Na ½ l omáčky potřebujete:
60 g másla, 70 g hladké mouky, 20 g cibule (není nezbytná, ale dodá lepší chuť), ¾ l mléka, sůl, mletý bílý pepř, malou špetku strouhaného muškátového oříšku.
Jak bešamel uvařit
Na másle zpěníte drobounce pokrájenou cibuli, přidáte mouku a umícháte světlou jíšku. Za stálého míchání přilijete studené mléko, dobře rozmícháte, osolíte, okořeníte a provaříte asi 20 minut.
Vychytávky a rady
Omáčka by měla být poměrně hustá a dokonale hladká. V opačném případě ji můžete přecedit nebo rozmixovat ponorným mixérem dohladka. Hned použijte, aby se na ní neutvořil škraloup. Pokud bešamel nebudete hned potřebovat, pokapejte povrch rozpuštěným máslem, které ho ochrání před osycháním. Také zakrytí nádoby s bešamelem potravinářskou fresh fólií zabrání vytvoření škraloupu.
Teď už jistě zvládnete domácí lasagne a jiné pokrmy jako profíci. Ať se dílo podaří!
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 1 hodinou
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 2 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 4 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 8 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Komentáře