Vaření s vínem nebo přidání vína do pokrmu má svá pravidla. Jen tak víno předá ze sebe to nejlepší a jídlo skutečně pozdvihne
Do mnoha pokrmů se během vaření přidává víno. Dodá pokrmu nezaměnitelnou vůni a chuť, červené víno i barvu. Víno přidáváme do základu a necháme ho prudce odpařit. Také z něj můžeme připravit marinády nebo omáčky na dezerty. Používáme jen víno, které nám chutná.
Pokud víno použijeme nesprávně, pokrm není chutný a strávníci jsou zbytečně zklamaní. Bývá to mnohdy i důvod, proč lidé jídla s vínem odmítají. Přitom stačí dodržet několik zásad, aby víno mohlo ukázat, jak umí ochutit jídlo.
Francouzská kuchyně platí za ekvivalent toho nejlepšího, co člověk může ochutnat. Ceníme si jí natolik, že byla v listopadu 2010 přidána organizací UNESCO na Světový seznam nemateriálního kulturního…
Jak vařit s vínem
Není to složité, jen je potřeba dodržet některá pravidla.
- Je asi zbytečné přidávat do jídla opravdu drahé víno, ale bylo by velkou chybou si myslet, že nějaký "nechutný patok" jídlu prospěje. Řídíme se proto důležitou zásadou, že do jídla nedáváme víno, které nám nechutná. Obvykle se stejný typ vína podává později k pokrmu i jako nápoj.
- Většinou se k tmavým masům (hovězí, zvěřina) používá červené víno, ke světlým (drůbež, králík, ryba) zase bílé. Podobně se řídíme i při kombinování vína a zeleniny.
- Víno může být i součástí marinády, například před grilováním nebo pečením.
- Dezertní (sladká) vína používáme do moučníků a dezertů.
- Víno můžeme také zredukovat odpařením, čímž získáme výraznější chuť.
- Víno se používá víceméně jako koření (přísada) - přidáváme obvykle 1-2 dl na 4 porce.
- Víno při vaření přidáváme většinou hned po osmažení cibulového nebo zeleninového základu. Necháme je prudce odpařit, pak teprve přidáváme další tekutiny. Tím se odpaří alkohol a chuťové i aromatické složky získají na žádoucí intenzitě.
Víno v zahraniční kuchyni
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 7 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 8 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 14 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou
Vaření, pečení a dušení masa: Jak se vyvarovat nejčastějších chyb při tepelné úpravě
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Komentáře