Jak zavářet v obyčejném hrnci. Jednoduché zaváření zvládnou snadno i začátečníci. Potřebujeme jen hrnec a utěrku
Zavařovací hrnec má své výhody, ale potřebujeme místo na jeho uskladnění. Zavářet můžeme i v troubě, v mikrovlnce nebo v myčce. Dokonce můžeme zavářet i v obyčejném velkém hrnci - kromě hrnce nám k tomu bude stačit utěrka a voda. Začátečníkům poradíme, jak postupovat.
Zaváření není složité a jistě nám brzy budou v komoře přibývat uložené sklenice s oblíbenými zavařeninami. Pokud použijeme ovoce a zeleninu z vlastní zahrady, rozhodně se to vyplatí. Oblíbených postupů zavařování je více. Jedním z nich je zaváření v hrnci. Nepotřebujeme k tomu žádnou zvláštní pomůcku, stačí nám hrnec a utěrka.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zavařovat v hrnci
Při práci je důležité dbát na čistotu a chránit se před opařením. Postup zavařování je jednoduchý, nemusíme mít ani teploměr.
- V troubě si necháme nejprve vypařit umyté zavařovací sklenice.
- Vypařené sklenice plníme marmeládou, lečem (nebo jiným produktem) pomocí nálevky.
- Na rovnání např. okurek nebo čerstvého ovoce do sklenic nálevku nepotřebujeme.
- Je-li třeba, tak hrdla sklenic po naplnění dobře očistíme a osušíme. Poslouží obyčejný ubrousek, namočený do vody nebo do malého množství alkoholu. Pak hrdlo otřeme ještě suchým ubrouskem.
- Naplněné sklenice uzavřeme čistými a nepoškozenými šroubovacími víčky (nebo víčky Omnia), která můžeme vypláchnout též malým množstvím alkoholu.
- Na dno většího hrnce dáme asi 3–5 cm vody a složenou utěrku.
- Uzavřené sklenice pokládáme do hrnce na vlhkou utěrku a hrnec uzavřeme pokličkou.
- Sterilaci provádíme za mírného varu přibližně 20 minut.
- Po vyjmutí z hrnce sklenice narovnáme vedle sebe na utěrku a přikryjeme je ručníkem.
- Necháme je pozvolna vychladnout.
- Pak už stačí sklenice popsat (název obsahu a datum zpracování).
- Tímto způsobem pečlivě připravené zavařeniny (např. marmelády a džemy) jsou velmi trvanlivé a nekazí se.
O tom, jak zavařovat v troubě, pojednává náš další článek.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí krk na sušených hřibech, uzeném boku a mrkvi v pomalém hrnci
Přidáno před 13 hodinami
Lilek s domácí à la boloňskou směsí
Přidáno před 21 hodinami
Vepřové kotlety na slanině s bylinkami
Přidáno 5. 6. 2024 18:25
Kuře s adjika dresinkem
Přidáno 5. 6. 2024 17:29
Uzená krkovice s lesními houbami a sýrem
Přidáno 5. 6. 2024 15:52
Pekingské zavinuté zelí
Přidáno 5. 6. 2024 15:10
Přečtěte si Zobrazit více
V troubě snadno zavaříme větší množství sklenic i bez zavařovacího hrnce. Poradíme, jak na to
Jak poznat správně uvařenou marmeládu. Jednoduché želírovací zkoušky znaly už naše babičky. Stačí se podle nich řídit
Jak uvařit rybízovou marmeládu. Jednoduchý postup zvládnou i začátečníci. Vyzkoušejte nejlepší recepty
Komentáře