Jak zavařit maso? Poradíme 3 způsoby, jak konzervovat syrové, dušené nebo pečené
Zavařování masa je skvělý způsob, jak prodloužit jeho trvanlivost a mít ho dostatek k dispozici, když bude potřeba. Protože je již uvařené, hodí se k bleskové přípravě teplého jídla, ale můžete si ho dát třeba i jen s krajícem chleba.
Zavařování masa není v dnešní době příliš rozšířené. To je ale škoda, protože charakteristické chuti zavařeného masa nelze jinak docílit. Maso, které se vaří pomalu a dlouho ve vlastní šťávě, je dokonale měkké, má přírodní chuť a šťáva z něj je výtečná.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Zavařit můžeme maso syrové, dušené i pečené
Při zavařování je velmi důležitá čistota. Zavařovací sklenice i víčka musí být řádně umytá a opláchnutá horkou vodou.
- Syrové maso: Nakrájíme ho na kostky, osolíme, opepříme a dáme na 24 hodin do lednice. Druhý den natlačíme do sklenic, kde necháme 2–3 cm místo pod okrajem, a zalijeme 2 lžícemi převařené vody. Sklenice dobře uzavřeme a vložíme do zavařovacího hrnce, který naplníme horkou vodou 2 cm pod víčko. Zahřejeme na 100 °C a tuto teplotu udržujeme ještě 1,5 hodiny. Necháme vychladnout a po 24 hodinách sterilujeme při 100 °C ještě jednu hodinu. Po vychladnutí skladujeme v chladu a temnu.
- Dušené maso: Krátce podušené, osolené maso vložíme do sklenic a zalijeme šťávou uvolněnou při dušení. Sklenice naplníme asi 2 cm pod okraj. Dobře utáhneme a opakovaně zavaříme.
- Pečené maso: Očištěné a pokrájené maso osolíme, opepříme, můžeme přidat česnek, cibuli i další koření. Podlijeme vodou a pečeme do poloměkka. Naplníme do sklenic, necháme 2 cm místa a zalijeme výpekem. Dobře utáhneme a opakovaně zavaříme.
Při zavařování masa použijeme víčka s červenou gumičkou, která jsou právě k tomu určená. Do masa lze přidat libovolné koření, podle vaší chuti, nicméně pokud se chystáte zavařené maso dál zpracovávat při vaření, může být koření spíše na škodu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 7 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 8 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 14 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí masové konzervy jsou vítaným rychlým obědem či večeří. Poradíme, jak zavařit bezpečně maso, které bude skvěle chutnat
Jak vybrat hovězí zadní maso. Co se hodí na tatarský biftek a co na minutky
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Komentáře