Kdy nastřihnout kříž na velikonoční mazanec? Symbol ukřižování má praktický význam
Tradiční velikonoční mazanec připravujeme z kynutého těsta, podobného jako je těsto na vánočku, ale s rozdílem, že mazanec je více máslový a plný rozinek. Kříž, který nařízneme, nemá pouze symbolický charakter, ale také technologickou roli.
Tento kynutý bochánek ze sladkého těsta a plný rozinek se tradičně pekl na Bílou sobotu, aby byl připravený do kostela na nedělní svaté pomazání - odtud vznikl název mazanec. Po tomto obřadu se teprve mazanec mohl nakrojit a konzumovat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdy se nařezává kříž na mazanci
Nejprve si zaděláme těsto na mazance. Jakmile máme připravené dokonale nakynuté bochánky, přichází čas nastřihnutí mazance, který provedeme pouze na povrchu nejlépe nabroušenými nůžkami nebo řezem ostrou žiletkou. Nakrojit lze také nožem, se kterým to jde ale poněkud těžce a hrozí, že těsto "splácneme". Nastřihávání mazance do kříže děláme ze 2 důvodů:
- Je to tradiční symbol, který nám připomíná Kristovu oběť.
- Křížek na mazanci plní zároveň i technologickou funkci, protože pak z mazance lépe odchází pára a mazanec nepraskne.
Máme pro vás názorný videorecept, se kterým hravě zvládnete i velikonoční mazanec z kynutého těsta. Jaká je vaše vychytávka při pečení mazance?
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 6 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 6 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 13 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Blíží se čas pečení velikonočního mazance. Kolik se dává rozinek do těsta?
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Jak na to, aby mazanec při pečení nepopraskal: Pomůže naříznutí i správné propracování a kynutí těsta
Komentáře