6 způsobů, jak nakrájet cibuli: Poradíme vám, jak se který tvar cibule používá
Cibule je nejčastěji používaná zelenina v teplé i studené kuchyni. Jí se až po oloupání vrchní suché slupky. Má ostrou, palčivou chuť, která tepelnou úpravou zmizí a zůstane jen sladká a výrazná chuť cibule.
Krájení cibule je malá věda a každý její tvar vzniklý po nakrájení má v kuchyni svou úlohu. Potřebujeme jen ostrý nůž, prkénko a vědět, co budeme vařit. Poradíme vám, jaké jsou nejčastější tvary cibule a k čemu se používají.
Způsoby, jak nakrájet cibuli
Známe 6 způsobů krájení cibule:
- Na kostičky krájíme cibuli do základu na polévky, guláše a dušenou zeleninu.
- Na kolečka - po rozebrání můžeme cibuli obalit v těstíčku a usmažit.
- Na plátky se přidává k masu, k aspiku, zdobí se pečivo s pomazánkami.
- Na měsíčky pokrájená cibule patří pod pečené maso k zelí a knedlíkům.
- Na proužky - používáme do cibulačky, na ozdobu guláše a do salátů.
- Na čtvrtky - na pečení v alobalu s masem a bramborami, na různé špízy.
Aby se cibule při krájení nerozpadala, nedořezáváme ji až u kořene. Proti slzení kromě kapesníku pomáhá namočit nůž do studené vody, zrychlit krájení na minimum nebo i koupě speciálních brýlí.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 6 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 6 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 13 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně usmažit cibuli dosklovita, dorůžova či dočervena? Začátečníkům video napoví, jak postupovat
Jak nakrájet různé potraviny na měsíčky? Přinášíme vám jednoduchý videonávod
Na rychlé oloupání cibule pomáhají různé vychytávky. Vyberte si tu, která vám nejlépe vyhovuje
Komentáře