Jak připravit kaldoun a co se pod tímto tajemným názvem skrývá
Kaldoun, též kaldon, je tradiční polévka, která se podávala na sváteční tabuli za dob rakousko-uherské monarchie, když se pekla kachna nebo husa. Je to jíškou zahuštěný vývar z drobů a ořezů, doplněný o kořenovou zeleninu.
Univerzální recept na tuto polévku neexistuje, každá rodina si ji přizpůsobila podle svého, ale několik společných znaků bychom našli. Pojďme si shrnout, co všechno musí polévka obsahovat, abychom ji mohli nazvat kaldounem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kaldoun je tradiční svatomartinská polévka
Nejčastěji ji na jídelním lístku vídáme ve spojení se svatomartinskou husou, díky svým výživovým hodnotám by si ale zasloužila větší zájem kuchařek.
- Základem každého kaldounu je silný vývar z drůbků a ořezů. Použít se mohou drůbky kachní, husí, kuřecí, slepičí či krůtí. Chybu neuděláte ani zpracováním vnitřností a ořezů z králíka.
- K masu přidejte kořenovou zeleninu a koření.
- Vývar je nutné nechat probublávat alespoň 2 hodiny a průběžně sbírat pěnu, aby se nezakalil.
- Na másle osmažte na nudličky pokrájenou syrovou kořenovou zeleninu, cibuli a česnek. Až zezlátne, zaprašte ji hladkou moukou a chvilku restujte.
- Orestovanou zeleninu zalijte horkým vývarem, dochuťte solí a pepřem, pak nechte provařit.
- Můžete zjemnit smetanou a posypat nakrájenou petrželkou.
- Nakonec přidejte nudle nebo knedlíčky, které jste si uvařili zvlášť.
Pokud jste se rozhodli vyzkoušet tuto sytou polévku, můžete se inspirovat naším videoreceptem, který vás postupem povede krok po kroku.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 1 hodinou
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 7 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 20 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno 19. 5. 2024 13:06
Přečtěte si Zobrazit více
Jak si připravit doma kandované ovoce. Je to oblíbená sváteční pochoutka i milý dárek
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou
Jak na techniku restování, kterou si oblíbil i Zdeněk Pohlreich? Důležitá je příprava!
Komentáře