Jak se dělá smrkový med. Mladé výhonky sbíráme brzy na jaře, med se uplatní především při nachlazení, ale i jako běžné sladidlo
Mladé smrkové výhonky v sobě mají léčivou sílu, uchovat je můžeme ve formě medu a používat jako sladidlo. Výhonky se dají také sušit a přidávat do čajových směsí, nebo nakládat do alkoholu - voňavé mazání se bude hodit na revmatické klouby.
Mohlo by vás zajímat
Co budeme na med potřebovat
Jak uvařit med do správné hustoty
Druhý den směs přecedíme, přidáme cukr a společně vaříme za stálého míchání. Část tekutiny necháme odpařit tak, aby sirup získal konzistenci medu. Ještě za horka smrkový med plníme do menších sklenic, které zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru na přibližně 15 minut. Sklenice můžeme také zavařit. Poté je uložíme do chladna.
Smrkový med používáme do čaje, uplatní se především při nemocech z nachlazení, ale hodí se i na běžné přislazování (nápojů i pokrmů). Tato dobrota se určitě v kuchyni neztratí, podobně jako další oblíbené sirupy a medy - např. sirup z květů černého bezu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 1 hodinou
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 2 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 4 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 8 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Jak chutná smrk? Z jeho výhonků vyrobíte skvělé želé, ale i zázračný sirup
Desatero - jak na pampeliškový med. Jak ho připravit, a jak ho využít. Oblíbený sirup oceníme jako chutné sladidlo
Komentáře