Jak připravit sterilovaný zeleninový salát? Během deseti minut vytvoříte salát, který pro vás v zimě bude zdrojem vitamínů
Letní salát na zimu a to připravený během chvilky? Zpracujte poslední zbytky úrody ze zahrádky a vyzkoušejte si s námi zeleninový salát ve sladkokyselém nálevu, který využijete v zimě jako samostatnou přílohu plnou vitamínů.
Obecně je známo, že zelenina je nejlepší během léta a podzimu, kdy má dostatek slunce na dozrání. Jak ale doplnit vitamíny během zimy? Vyzkoušejte s námi recept na sterilovaný salát, který chutná skvěle a vydrží dlouho jako čerstvý.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jakou zeleninu můžeme sterilovat
Sterilovat, neboli zavařovat, můžeme téměř jakoukoli zeleninu. Nejvhodnější a nejvíce oblíbené jsou však okurky, zelí, lesní houby, kořenová zelenina, rajčata a papriky.
Jak připravit sterilovaný zeleninový salát
Nejdříve si očistíme zeleninu, do sklenic se nesmí dostat žádné nečistoty. Toto množství je na tři zavařovací sklenice.
- Budeme potřebovat: 2 rajčata, 2 mrkve, pár okurek (nejlépe nakladačky), 5-6 stroužků česneku, 2 papriky (jakékoliv barvy), hrst petrželky.
- Zeleninu nakrájíme na malé kostičky, okurky na kolečka a plátky česneku pokrájíme na menší kousky.
- Připravíme si čisté sklenice a vrstvíme do každé zeleninu v tomto pořadí: trochu česneku, okurky, rajčata, mrkev, papriku, opět trochu česneku a dále znova, až naplníme celé sklenice.
- Nahoru do každé sklenice dáme 1 lžičku cukru, 1 lžíci soli, 3 lžíce oleje a 3 lžíce octa. Vznikne nám nálev, který zeleninu zakonzervuje.
- Nahoru ještě dáme nasekanou petrželku.
- Sklenice zalijeme až po vrch vařící vodou. Zavíčkujeme je a otočíme dnem vzhůru. Necháme do vychladnutí otočené.
- Uložíme do spíže a konzumujeme podle potřeby.
Jaké jsou další možnosti zpracování zeleniny
Na podzim z kořenové zeleniny můžeme připravit tzv. "čalamádu". Je to pikantnější zeleninová směs, kterou sterilujeme a využíváme jako přílohu například k masu.
Sterilovaním zeleniny zachováme spoustu vitamínů, které využijeme v zimě, kdy není velká pestrost ovoce a zeleniny. Zároveň je tato zelenina chutná a bude se nám hodit jako rychlá příloha.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 1 hodinou
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 2 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 4 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 8 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Jak a z čeho připravit zeleninový relish. Objevte osvědčený způsob využití a konzervace přebytků ze zahrady
Houby sterilované ve vlastní šťávě využijeme do mnoha houbových pokrmů. Výhodou je, že neobsahují ocet ani tuk
Jak uchovat zeleninu co nejdéle čerstvou. Praktické tipy a rady, které se v domácnosti hodí
Komentáře