Celer trochu jinak: Zkuste jej nakládaný s falafelem, v polévce s jablkem a nebo v podobě celerových lívanečků!
19. 2. 2022 Vaření
Ze známé „trojky“ kořenové zeleniny, mrkev, petržel celer, je ten posledně jmenovaný největší. I proto se celerové bulvy hojně využívají v teplé a studené kuchyni. Napadlo vás někdy připravit si kompletní celerové menu včetně dezertu?
Všestranně využitelná zelenina
Na začátek si jen připomeňme, že není celer jako celer a že rozlišujeme řapíkatý, listový a bulvový. Pokud chcete začít den zdravě, nastartujte se šťávou z řapíkatého celeru, která je nabitá tělu prospěšnými látkami. Pozadu nezůstává ani bulvový celer. Pochází ze Středomoří a rozšířil se po celé Evropě. Mimo jiné i proto, že se dá dobře uskladnit ve sklepě a vydrží tak celou zimu. Syrový je zdrojem vitaminů B₆, C a K, minerálů, jakými jsou fosfor, draslík a mangan. Kromě toho má také hodně vlákniny. V kuchyni jej navíc lze použít mnoha způsoby. Skvěle chutná syrový v kombinaci s ovocem, jako jsou jablka a hroznové víno. Dušený, vařený nebo v podobě pyré je výtečnou přílohou k masu a rybám. Tato kořenová zelenina je také dobrým základem pro polévky či zeleninové teriny. Pojďte si dnes zkusit připravit celer trochu nápaditě!
Mohlo by vás zajímat
Nakládaný celer s falafelem a jogurtem z kozího mléka
Na tento vynikající překrm budete potřebovat: na nakládaný celer 1 celerovou bulvu (cca půl kila), 4 lžíce hnědého cukru, sůl, 100 ml vody, 200 ml jablečného octa, 200 ml bílého vína, 2 lžíce hořčičného semínka, 1 badyán, 2 tobolky kardamomu a 1 lžičku kurkumy. Na falafel plechovku cizrny (cca 240 g), 2 stroužky česneku, 1 vaječný žloutek, mletou uzenou papriku, 50 g strouhanky, olej na smažení. Kromě toho kozí jogurt, 1 citron a sůl. Jak na to? Den předem nakrájejte oloupaný celer na tenké plátky a přelijte svařeným nálevem z vody smíchané s cukrem, vínem, octem, hořčičným semínkem, badyánem, kardamomem a kurkumou. Přikryjte a nechte přes noc marinovat v lednici. Na falafel dejte druhý den do misky scezenou cizrnu, nadrobno nakrájený česnek, žloutek a papriku. Směs osolte a lehce promíchejte vidličkou. Přidejte strouhanku a promíchejte. Ze směsi vytvarujte 12 stejně velkých kuliček a osmažte je dozlatova na oleji rozpáleném na 160 °C. Do kozího sýra vymačkejte šťávu z citronu, osolte a dobře promíchejte. Na talíře rozdělte falafel, vedle položte nakládaný celer a podávejte s ochuceným kozím jogurtem.
Mohlo by vás zajímat
Vydatná polévka a celerový řízek
Pokud místo předkrmu dáváte přednost polévce, připravte si 500 g celeru, 300 g jablek, 100 g cibule, 25 g másla, 1 l zeleninového vývaru, 200 ml smetany ke šlehání, sůl a pepř. Celer nakrájejte na kostičky, jablka na kousky, cibuli nadrobno a vše 5 minut orestujte v hrnci na rozpuštěném másle. Zalijte zeleninovým vývarem a vařte asi 30 minut. Polévku rozmixujte, přidejte smetanu ke šlehání, osolte, opepřete. Jako hlavní chod si můžete pochutnat na celerovém řízku. Oloupaný a na 1,5 cm silné plátky nakrájený celer dejte do většího množství vroucí osolené vody a 10 minut povařte. Obalte v klasickém trojobalu a osmažte na rozpáleném tuku (olej nebo přepuštěné máslo) dozlatova. Podávejte s vařeným bramborem a dresinkem připraveným z 3 polévkových lžic majonézy, 150 g plnotučného jogurtu, lžičky citronové kúry, lžíce citronové šťávy a jemně nastrouhaného jablka.
Mohlo by vás zajímat
Celerové lívanečky s ovocem
Budete potřebovat 1 kg celeru, sůl, skořici, 1 polévkovou lžíce kukuřičného škrobu a tuk na smažení. Jak na to? Oloupaný celer nastrouhejte nahrubo a dejte k němu špetku soli. Nechte asi 15 minut odstát, aby se vyluhovala šťáva. Celerovou směs dobře vymačkejte v kuchyňské utěrce, přidejte vejce a škrob a důkladně promíchejte. Do rozpáleného ruku pomocí lžíce dávejte menší placičky a smažte po každé straně asi 5 minut. Vyndejte, nechte okapat na papírové utěrce a podávejte podle chuti – s čerstvým nebo kompotovaným ovocem, posypané moučkovým cukrem s vanilkou či skořicí, zdobené zakysanou smetanou nebo jogurtem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Umíte správně zavařovat kompoty? Poradíme vám, na co myslet, aby byl výsledek dokonalý
Zeleninový vývar lze uvařit bez odpadu. Jak využít všechny odřezky zeleniny?
Cizrna: Nejoblíbenější luštěnina orientální kuchyně, která dala jméno i řečníkovi Cicerovi
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 2 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 2 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 4 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 8 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38