Rýže
24. 12. 2008 Vaření
Rýže je obilovina, vyšlechtěná z travin podobně jako pšenice, žito nebo proso. Pěstovat se začala asi 4000 let před Kristem v oblastí jihovýchodní Asie. V Číně se pěstuje již asi 5000 let.
Do západní Asie přivezli rýži vojáci Alexandra Velikého a v době starověkého Říma se rýže rozšířila až do středomoří a severní Afriky. Největších výnosů však vždy měla rýže v Číně a v Indii a tak je východní Asie stala největším producentem této potraviny.
V Číně byla také vyvinuta metoda pěstování rýže v uměle zaplavovaných nádržích se složitým systémem zavodňovacích kanálů.
Do Ameriky přivezli rýži v 16. století evropští přistěhovalci a později se tam dostala také rýže spolu s africkými otroky. K největšímu rozmachu v pěstování rýže v Americe došlo po válce Severu a Jihu.
Rýže se stala jedou z nejrozšířenějších potravin, na které je životně závislá zhruba polovina lidské populace. Rýže je hlavní potravinou zejména v Asii a v Africe.
Rýže je bohatým zdrojem komplexních sacharidů a neobsahuje žádné tuky. Za to obsahuje velké množství vitaminů B a vlákniny. Ačkoliv rýže má i větší množství bílkovin, nejsou plnohodnotné, jelikož neobsahují všechny potřebné aminokyseliny.
Rýže obsahuje mimo jiné i minerální látky, ale jejich obsah v jídle závisí na jejím zpracování.
U obyvatel Ameriky a Evropy si však tak velkou oblibu nezískala z důvodu dostupnosti jiných obilovin a masa.
Rýže je velmi důležitou obchodní komoditou a vývoj cen rýže má značný vliv na světovou ekonomiku.
V současné době je známo téměř 8000 různých druhů rýže. Mezi nejznámější patří tyto:
1. rýže parboiled - Nerozvařuje se a zůstává sypká. Má vyšší obsah vitaminů a minerálů oproti běžné rýži.
2. rýže indiánská
3. rýže dlouhozrnná - Je nejoblíbenějším druhem rýže. Je vhodná především jako rýže přílohová
4. rýže kulatozrnná
5. rýže jasmínová - Thajská rýže a s vůní jasmínu...
6. rýže basmati - Se zvláštní chutí a aroma je považována za nejkvalitnější druh rýže.
Existuje také nepřeberné množství způsobů přípravy rýže, z nichž mnohé jsou považovány za typická národní jídla, jako například indický způsob kari nebo japonské suši.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit řapíkatý celer. Na co se hodí a co chutného a zdravého z něj uvařit
Staročeské smažené kosmatice: Květy černého bezu se dají připravit nasladko i naslano podle snadných receptů
Retro okénko: Vzpomínáte na Tuzex? Za bony se tam daly koupit žvýkačky, kvalitní čokoláda, whisky i káva
Nejnovější recepty Více
Placičky s kopřivami
Přidáno před 3 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 5 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 7 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 8 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 9 hodinami
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno 20. 5. 2024 15:20
Přečtěte si Zobrazit více
Šlehaná feta je skvělý dip k čerstvé zelenině nebo ke krekrům. Snadno se připravuje a božsky chutná
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Máslové brambory s pečeným česnekem: Chuťově výraznější příloha se báječně hodí k minutkám, ale i jako samostatné jídlo
Komentáře
19. 3. 2012 20:26