Česká kuchyně: Jak na ty nejlepší tvarohové knedlíky s jahodami? Pozor na mouku a hnětení!
26. 5. 2022 Vaření
Česká kuchyně je plná pokladů a rozhodně mezi ně patří i tvarohové jahodové knedlíky. Teď, když je sezona jahod, si je užijete nejlépe právě s těmito červenými sladkými plody. Máte pro vás rady, jak postupovat, abyste místo knedlíků nelovili z hrnce tvrdé golfové míčky!
Kde se vzaly tvarohové knedlíky
Podle foodblogerky Jany Florentýny Zatloukalové tvarohové ovocné knedlíky pocházejí z rakouské kuchyně, i když se tam připravují jinak. Knedlíčky se neplní, po uvaření se obalují v opražené strouhance a na talíři jsou polévané ragú z různých druhů ovoce. U nás patří jahodové knedlíky ke klasice, přesto existuje velké množství variant, které se liší způsobem přípravy. Rozdíl je ale i v surovinách, obzvláště mouce, která se někdy dokonce nahrazuje strouhankou.
Mohlo by vás zajímat
Jaké jahody využít na knedlíky
Jahody na tvarohové knedlíky vybírejte spíše pevnější kusy. Přezrálé by se špatně balily do těsta a při vaření by se rozpadly. Pokud máte přezrálé jahody, připravte si z nich omáčku.
Chcete do těla dostat hodně vitamínu C, ale zakusovat kyselý citron se vám příčí? Sladké a lehké jahody jsou tedy jasná volba! Množství céčka obsažené v typicky letních plodech je srovnatelné právě s…
Jak připravit tvarohové knedlíky
Sáhněte po měkkém plnotučném tvarohu z alobalu, ale nikdy ne z vaničky, protože je příliš vodnatý. Použití cukru záleží na vašich preferencích, nemusí ho tam být hodně. Navrch knedlíků se většinou dává moučkový cukr, takže sladké budou i tak.
Aby skvěle voněly, můžete do těsta strouhnout trochu citronové kůry. Důležitá je mouka a její množství. Nejčastěji se využívá hrubá mouka a čím více jí přidáte, tím budou knedlíky tužší. A pozor i na hnětení. Jak říká foodbloger Martin Kuciel alias pan Cuketka, čím více budete těsto hníst, tím budou knedlíky gumovější. Pokud využijete hrubou mouku, nechte těsto alespoň půl hodiny odležet, aby nasálo vlhkost. To platí i u kombinace s krupicí nebo strouhankou. V případě polohrubé mouky těsto naopak zpracujte hned.
Vyzkoušet třeba můžete tento recept na tvarohové jahodové knedlíky z polohrubé mouky. Vál nebo pracovní desku posypte hrubou moukou, obalte v ní těsto a připravte váleček, ze kterého budete odkrajovat kousky na knedlíky. Pracujte pomoučenýma rukama, půjde to snáz. Každý kousek roztáhněte, zabalte do něj ovoce a dobře ho utěsněte, můžete poválet v ruce jako kuličku. Připravte si velký hrnec a z poloviny ho naplňte vodou, dejte vařit. Hotové knedlíky obalte v mouce a vkládejte je opatrně do vroucí osolené vody. Pokud budete chtít knedlíky ještě voňavější, můžete přidat do vody na vaření vanilkovou esenci. Knedlíky se vaří pozvolna tak, aby bylo hotové těsto, ale jahoda uvnitř nebyla příliš rozvařená, spíše prohřátá. Vaří se zhruba šest minut, až vyplavou. Zkontrolujte rozpůlením jednho z nich, zda už je hotovo. Vytáhněte jahodovou dobrotu kulatou naběračkou na knedlíky, nechte okapat a dávejte do mísy.
Co když nechci balit knedlíky
Pro ty, kteří si na naplňování knedlíků netroufnou, nebo nemají čas, existuje snadné a rychlejší řešení. Zkrátka uděláte pouze z tvarohového těsta knedlíčky, zhruba o velikosti pinpongového míčku a na přelití si připravte teplou jahodovou omáčku. Třeba tuto variantu omáčky, pro děti bez alkoholu.
Mohlo by vás zajímat
Co dávat na hotové jahodové knedlíky
Na jahodové knedlíky se nejčastěji dává moučkový cukr, skořice a rozpuštěné máslo. Skvěle ale chutná i se zakysanou smetanou nebo na knedlíky můžete nastrouhat tvaroh. Další možností je ovocné knedlíky hned po vytažení z hrnce s vodou obalit ve strouhance opražené na másle a dát na ně kopeček zakysané smetany.
Jak uchovávat tvarohové knedlíky?
Tvarohové knedlíky jsou nejlepší čerstvé. Můžete je ale také až dva dny skladovat v lednici. Ohřívají se pak nad párou. Jinou možností je syrové knedlíky zamrazit a sáhnout po nich, až budete mít chuť. Vaří se stejně jako čerstvé.
Tradiční česká kuchyně pracuje s tím, co v naší kotlině hojně roste. Typické jsou tedy brambory, pšenice, oves nebo zelí. Češi milují polévky, ale také omáčky. Naše chutě historicky ovlivnilo vaření…
Zdroje informací:
recepty.cuketka.cz
kucharkaprodceru.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak na správně uvařené těstoviny? Nepodceňujte tyto kroky!
Těstoviny patří mezi oblíbené jídlo nejenom… Číst více
Jak správně uvařit těstoviny al dente
Uvařit těstoviny je zdánlivě téměř primitivní činnost a přece v ní mnozí dělají chyby stále dokola. Správný postup má několik zákonitostí, které je… Číst více
Tradiční česká kuchyně: Poctivé kynuté buchty jak od Honzovy maminky
Upéct poctivé buchty bývalo dříve jakousi… Číst více
Bábovičko, poveď se mi! Osvědčené triky, díky kterým snadno vyklopíte bábovku
Vůně se line po celém bytě a všem se už sbíhají… Číst více
Trpělivost bochník přináší: Ovládněte sílu kvásku a naučte se péct domácí chléb na jedničku
Pečení domácího chleba je stále v kurzu a je to i… Číst více
Kouzlo poctivého vývaru: Chce to vhodné maso i kosti, málo mrkve a nešidit dobu přípravy
Pořádná polévka má u nás tradici, kterou ctily už… Číst více
Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale… Číst více
Škoda kapky, která přijde na zmar: Jak dlouho vydrží otevřené víno v lednici?
Dát si večer po práci, k filmu nebo k dobré… Číst více
Nevyhazujte kávovou sedlinu! Poslouží proti zápachu i jako hnojivo pro kytky
Lidé běžně vyhazují spoustu zbytků, u kterých by… Číst více
Nebojte se ušáka! Tipy a triky, jak na králičí maso, aby bylo měkké a voňavé
Králík je snad i kvůli Velikonocům jakýmsi… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
Česnečka a její léčivá síla. Jak si pochutnat a k tomu prospět svému zdraví?
Ovocné knedlíky netradičně: naplňte je čokoládou, obalte v kokosu nebo přelijte vanilkovou omáčkou!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 5 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 23 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno 19. 5. 2024 13:06
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno 19. 5. 2024 11:19
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno 19. 5. 2024 10:00
Přečtěte si Zobrazit více
Tradiční jahodové recepty: Osvědčené rady pro dokonalé knedlíky i perfektní letní koláč
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Nakupujte jahody chytře! Čeho si všímat v obchodě a jak plody nejlépe zamrazit?